S dumper Nedergaards reformforslag

INTERVIEW: Regeringens folkeskolereform afhænger af S, som ikke støtter flertallet af de forslag, som undervisningsministeren foreløbig er kommet med. Niveaudeling og offentliggørelse af testresultater skiller dem ad, og regeringen kan risikere, at mærkesagerne må udsættes til efter valget.

Sidstnævnte to forslag er dem, som regeringen vil få størst problemer med at gennemføre, for Venstre og Konservative skal foruden Dansk Folkeparti have Socialdemokraterne med i forliget. Og hos Socialdemokraterne, som altid har været med i folkeskoleforliget, forudser uddannelsesordfører Christine Antorini allerede nu, at det kan gå på samme måde, som da forhenværende undervisningsminister Bertel Haarder (V) ville afskaffe 10. klasse og børnehaveklassen. Forligsparterne kunne på ingen måde blive enige, og resultatet blev en langstrakt udsættelse.

"Det er helt legitimt, at regeringen kommer med forslag, som andre partier ikke er enige i. Men det er helt op til Tina Nedergaard at bestemme, om hun vil være pragmatisk eller kun have sine ideologiske mærkesager igennem i forligskredsen," siger Christine Antorini.

Ifølge ordførerens analyse har ministeren foreløbigt ikke valgt den pragmatiske sti med sine forslag, for der er mange af eksempelvis Rejseholdets forslag, som ville have mødt langt mere velvillighed fra Socialdemokraternes side, forklarer hun. Dog understreger hun sin egen imødekommenhed som forligspartner, og nøglen til et bredt forlig er at få alle til at føle, de har vundet lidt.

Login