Partiernes ønsker til folkeskolen

FOLKESKOLE: Regeringen fremlagde tirsdag sit udspil til en ny folkeskolereform. Altinget | Uddannelse har i løbet af efteråret bragt en række interviews med partiernes ordførere på området. Læs her, hvilken vej de mener, den danske folkeskole skal hen.

Socialdemokraterne
Alle børn skal kunne læse efter 2. klasse, folkeskolens lærere skal undervise i fag, hvor de har kompetencer svarende til linjefag, der skal oprettes flere helhedsskoler, og så skal undervisningsmiljøet styrkes, mener børne- og undervisningsordfører Troels Ravn.

Elevernes basisfærdigheder i dansk og matematik skal forbedres, men man skal passe på med et for ensidigt fokus på teoretiske og boglige kompetencer. De mere praktiske elementer skal også med, og så må man ikke glemme trivsel og almen dannelse. Der skal skabes bedre sammenhæng mellem den teoretiske og den praktiske del, og skolen skal i højere grad bruge omverdenen, når den teoretiske viden skal oversættes til praksis. Det skal desuden være op til de enkelte skoleledere selv at styre lærerens arbejdsdag.
Læs hele interviewet med Socialdemokraternes børne- og undervisningsordfører Troels Ravn her
.

Venstre
Der skal være mere åbenhed i folkeskolen, mener Venstres børne- og undervisningsordfører Karen Ellemann. Både når det gælder vidensdeling mellem lærerne, men også i forhold til samfundet, som skal kunne følge med i, hvad der sker i folkeskolerne. Derudover skal der ifølge Karen Ellemann fortsat være et stærkt fokus på de nationale test og evalueringer. Hun ønsker desuden mere frihed til lederne. Og så skal der mere "fleksibilitet og rimelighed" ind i arbejdstidsaftalerne, og elevernes grundkompetencer i matematik og dansk skal styrkes.
Læs hele interviewet med Venstres børne- og undervisningsordfører Karen Ellemann her.

Konservative
Der skal være mindre detailregulering på skoleområdet. Det gælder blandt andet i forhold til de nuværende regler om holddeling, hvor 50 procent af undervisningen skal finde sted i stamklassen. Derudover skal lærerne have større metodefrihed, så de selv kan planlægge og indrette undervisningen, mener Mai Henriksen, børne- og undervisningsordfører. Det betyder dog ikke, at læseplaner og obligatoriske kanonlister skal afskaffes.

Konservative mener desuden, at man skal se på de nuværende elevplaner, som måske kan skrues sammen på en bedre måde. Mai Henriksen understreger desuden, at Danmarks Lærerforening skal være en nøglespiller i den kommende reform.
Læs hele interviewet med Konservatives børne- og undervisningsordfører Mai Henriksen her.

Login