At tvinge de unge væk fra gymnasiet er et dårligt udgangspunkt for trivsel og motivation

Unge afkoder hurtigt ethvert forsøg på at begrænse deres valg som endnu et "hold A og hold B"-udskillelsesløb. En erhvervsuddannelse skal vælges af lyst, skriver Ulrik Bak Nielsen.

En maskinmesteruddannelse, en diplomingeniøruddannelse, en elinstallatøruddannelse og mange andre tekniske videregående uddannelser har det særlige tilfælles, at de henter en stor andel af de studerende blandt faglærte. Det vil sige studerende med en erhvervsuddannelse. Håndværkere.

Lige så attraktive disse studerende er på studierne på grund af især deres modenhed, erhvervserfaring og ambitioner, lige så attraktive er de for virksomhederne efterfølgende. De er i meget høj kurs, og der er mangel på dem.

Samtidig skal flere unge i fremtiden vælge en erhvervsuddannelse. Det evigt tilbagevendende beskæftigelses- og uddannelsespolitiske mantra, der i flere årtier har givet sig udslag i forskellige reformer og indgreb. Alle forsøg synes indtil videre mislykket, og mange mislykkede forsøg vil formentlig følge efter. Udfordringen er kompleks.

Login