DPU forbliver – næsten da

FORSKNING: Aarhus Universitet har besluttet at bevare Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, DPU, som en samlet enhed. Nogle områder og medarbejdere vil dog blive ramt af en omorganisering.

Der har været frygt for, at DPU ville forsvinde som samlet forskningsinstitution, men den frygt blev manet i jorden, da Aarhus Universitet i onsdags præsenterede universitetets nye struktur. Her blev det slået fast, at DPU fastsat vil forblive en samlet enhed som det nye Institut for Uddannelse og Læring. Navnet er dog kun foreløbigt og skal drøftes yderligere, før der bliver truffet en endelig beslutning. Derfor er det endnu ikke sikkert, at DPU kommer til at hedde Institut for Uddannelse og Læring (DPU).

"Det nye institut vil kunne fastholde DPU's brand inden for forskning og videnudveksling og samtidig danne en stærk ramme om nye og kommende uddannelser inden for instituttet og på tværs af hovedområdet," skriver Aarhus Universitets ledelse i rapporten om den nye struktur.

Institut for Uddannelse og Læring (DPU) bliver en del af Faculty of Arts, som er et ud af fire nye overordnede fakulteter. Falculty of Arts kommer ud over Institut for Uddannelse og Læring (DPU) også til at bestå af Institut for Samfund og Kultur, Institut for Æstetik og Kommunikation og Center for Universitets- og Ungdomsuddannelsespædagogik.

Omorganisering
Men den nye struktur vil medføre ændringer for DPU, som vil blive ramt af en omorganisering. Det omfatter blandt andet forskningsprogrammet "Medier og IT i et læringsperspektiv", som ikke længere kommer til at høre under DPU, men i stedet vil blive delt under Institut for Æstetik og Kommunikation og Center for Universitets- og ungdomsuddannelselspædagogik.

Derudover vil Center for børnelitteratur fremover blive en del af Institut for Æstetik og Kommunikation, og Rådgivnings- og støttecentret vil blive en del af Center for universitets- og ungdomsuddannelselspædagogik. Center for Grundskoleforskning, som er en del af det nuværende Humanistiske Fakultet, vil blive en del af af Institut for Uddannelse og Læring (DPU).

De kommende ændringer betyder, at enkelte områder og medarbejdere skal flytte fra den nuværende placering i Emdrup til Aarhus. Dekan Mette Thunø har i et interview med folkeskolen.dk argumneteret for, at det vil være en styrke at flytte Center for Børnelitteratur til Aarhus, fordi det vil være en fordel for forskerne at sidde sammen med kolleger fra andre litteraturstudier. Men flytteplanerne møder hård kritik fra medarbejderne.

"Mette Thunø overser, at vores forskning er tværfaglig. Vi har et tæt samarbejde med Center for Grundskoleforskning og er afhængige af at være tæt på vores kolleger, der forsker i pædagogik, didaktik og æstetik. Hvis hun havde set på vores forskningsprojekter, ville hun vide, at det er helt indlysende, at vi skal være sammen med de andre, der forsker i børn og undervisning," siger Anna Skyggebjerg, lektor på Center for Børnelitteratur til folkeskolen.dk.

Det er nok ikke sidste gang, områder og medarbejdere vil blive flyttet til Aarhus.

"Der forventes endvidere på kort og mellemlangt sig flyttet aktiviteter fra Emdrup til Aarhus i et endnu ikke fastlagt omfang," fastslår ledelsen i rapporten.

Bekymring over ny struktur
Oppositionen har tidligere udtrykt bekymring for, hvilke konsekvenser den nye struktur ville få for DPU.

"DPU har en særskilt vigtig rolle i forskningen i pædagogik og tilhørende videndeling til folkeskolen og daginstitutionsområdet, men også i videre- og efteruddannelse af lærere. Derfor kan man frygte, at DPU forsvinder ind i en fakultetsstruktur og ender som et lille institut," har uddannelsesordfører Christine Antorini (S) tidligere udtalt til Altinget.dk.

Men regeringen ser ingen grund til bekymring og mener, at den nye struktur er en naturlig opfølgning på den fusion mellem Aarhus Universitet, DPU og fire andre forsknings- og uddannelsesinstitutioner, der fandt sted i 2006 og 2007.

De kommende institutledere forventes at blive ansat senest 1. juli. Derefter skal de nye institutter etableres hurtigst muligt.

Login