Bertel og oppositionen i tal-slagsmål i folketingssalen

UDDANNELSE: Bertel Haarder (V) og oppositionen i heftig debat om 85 procents-målsætningen i folketingssalen. Vi er tæt på målet, sagde Haarder. I snyder med tallene, sagde oppositionen.

Skal en pædagog uden en HF-eksamen tælle med i procentmålsætningen, eller skal hun ikke? Ja, mener regeringen. Nej, mener oppositionen.

Det var kernen i en flere timer langt og ophedet debat i folketingssalen tirsdag, hvor oppositionen havde kaldt undervisningsminister Bertel Haarder (V) til skydetime om 85-procentsmålsætningen i 2010.

For hvis pædagogen tæller med, så er regeringens målsætning om 85 procent af alle unge med mindst en ungdomsuddannelse i 2010 tæt på opfyldt. Andelen med en ungdomsuddannelse ligger på 79 procent, og med fem procent med en videregående uddannelse uden en ungdomsuddannelse er regeringen med samlet godt 84 procent snublende tæt på målsætningen.

Regeringen fifler med tallene
Snyd, siger oppositionen. For selve målsætningen stammer fra velfærdsforliget fra 2006, hvor der ikke står, at målet gælder mindst en ungdomsuddannelse, men kun en ungdomsuddannelse. Dermed mener oppositionen, at ministeren meget belejligt har tilføjet ordet mindst for dermed at kunne tælle folk med, der har en videregående, men ikke en ungdomsuddannelse. Og så bliver tallet godt 84 procent, men det var ikke, hvad vi aftalte, mener oppositionen.

"Nej, pædagogen uden HF-eksamen skal ikke tælle med i procents-målsætningen. For hvis denne pædagog skulle tælle med, så giver målsætningen ingen mening. Hvis pædagogen talte med, så nåede vi allerede målet i 2003. Og hvorfor så vedtage 85 procents-målsætningen med velfærdsreformen i 2006? Det ville jo være meningsløst," sagde Christine Antorini og vil lade pædagogen tælle med i 50 procents-målsætningen.

Login