Anders Bondo: Regeringens reform af den offentlige sektor bør frem for alt have fokus på god ledelse

Vi skaber ikke en bedre offentlig sektor ved bare at fjerne love og regler. Skal regeringens reform af den offentlige sektor blive til andet end en skåltale, bør de have fokus på ledernes store betydning for velfungerende offentlige arbejdspladser, skriver Anders Bondo.

Regeringen vil reformere den offentlige sektor. Regler skal fjernes, bureaukratiet skal formindskes, og den professionelle dømmekraft skal styrkes.

Har vi hørt det før? Ja da – den samme sang er sunget igen og igen gennem de seneste 30 år. Selv den nu udskældte skolereform fra 2013, der af mange politikere bruges som skræmmeeksempel på tåbelig styring, blev i sin tid solgt med løfter om større frihed til skolerne.

Regeringens reformiver er denne gang først og fremmest båret af udsigten til massive rekrutteringsudfordringer i store dele af den offentlige sektor. Og selv om vinterens trepartsaftale om løn til områder med særlige udfordringer fremhæves som en milepæl i forhold til rekrutteringsudfordringen, ved politikerne inderst inde, at det ikke er her, løsningen findes. Et gammelt mundheld siger, at hukommelsen om lønstigninger er lige så holdbare som fisk.

Login