Ændring af taxametre har lange udsigter

TAXAMETER: Regeringens egne forslag om taxametre fra 2010 er ikke en del af regeringsgrundlaget. I stedet er fokus på at få indført sociale taxametre, men det kan næppe nås inden næste finanslov, siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).

En dengang samlet opposition i form af Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten fremlagde i marts 2010 fire principielle ændringer af taxametersystemet.

Nu har de fire partier flertal i Folketinget, men de fire ændringsforslag er ikke en del af regeringens plan. I stedet vil S-R-SF nedsætte et udvalg, der skal kigge på mulige ændringer i taxameterordningen.

Det sociale taxameter kommer
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) forklarer, at forslagene blot var principper og altså ikke politiske løfter.

"Det, vi præsenterede, var egentlig et oplæg til debat, som vi fremlagde på en undervisningskonference. Man kan ikke lave en taxameterordning, der passer til erhvervsskolerne og samtidig til professionsskoler."

"Derfor er der brug for, vi får nogle eksperter i de her styringsmodeller til at se på, hvordan man kan gøre det," siger Christine Antorini om nedsættelsen af udvalget, der endnu ikke er flere informationer om.

I stedet for de fire forskellige forslag er ideen om et socialt taxameter kommet i højsædet, og en ramme for et sådant taxameter er også målet i det nedsatte udvalg.

"Forudsætningen for udvalgsarbejdet er det, der står i regeringsgrundlaget. Altså at udarbejde et socialt taxameter. Udgangspunktet har ikke været, at vi skal flytte rundt på hele det store uddannelsesområde, men det er bestemt, at vi skal lave et socialt taxameter," siger Christine Antorini.

Glade erhvervsskolerne, skeptiske gymnasierektorer
I Uddannelsesforbundet er de glade for meldingen om det sociale taxameter. Og selvom de gerne havde set en direkte implementering af forslagene fra 2010, så ser formand Hanne Pontoppidan intet problem med nedsættelsen af udvalget.

"En inddragelse af dem, der har forstand på området, det er aldrig at kimse af," siger hun.

Også Danske Erhvervsskoler Bestyrelserne er glade for både socialt taxameter og forslagene som helhed.

"Det er bestemt elementer, vi vil gå ind i," siger formand Kim Simonsen.

Hos Gymnasieskolernes Rektorforening er holdningen en helt anden. Næstformand Birgitte Vedersøe forklarer, at foreningen både er imod et socialt taxameter og de tre øvrige forslag, som den nuværende regering tidligere har foreslået.

"Vi går ind for at løfte de skoler, der er socialt udfordret. Men ikke via et socialt taxameter. Det med at fjerne færdiggørelsestaxameteret kan være fornuftigt og det med grundtilskudet vil vi også gerne være med til at se på. Vi er dog i tvivl, om det løfter nok," siger Birgitte Vedersøe.

Tålmodighed, tak
Selv om regeringen er ny og debatten om taxametre ikke er det, så skal hverken erhvervsskolerne eller gymnasierne regne med ændringer i den nærmeste fremtid. For det kan blive svært at nå inden finanslovsforslaget, siger Christine Antorini (S).

"Det, der kører nu, er finanslovsarbejdet. Vi er allerede langt henne i sæsonen, og et socialt taxameter vil kræve lang tid at udarbejde - men en prioriteret indsats, det er det."

Login