SF: Økonomisk pres giver færre timer

TIMETAL: SF er bange for, at kommunerne får svært ved at leve op til kravene om et tilstrækkeligt antal undervisningstimer i folkeskolen, når de er økonomisk pressede. Men det er KL uenig i.

Kommunernes slunkne pengekasser kan få konsekvenser for kompensationen af manglende undervisningstimer. Det mener SF's uddannelsesordfører Pernille Vigsø Bagge, efter at undervisningsminister Tina Nedergaard (V) har henvist til, at det er op til kommunerne at sørge for kompensationen, når minimumstimetallene ikke er overholdt.

"Vi mangler svar på, hvordan hun økonomisk vil kompensere kommunerne i forhold til, at de ikke har råd til at leve op til miniumstimetallene," siger Pernille Vigsø Bagge.

For en måned siden havde Pernille Vigsø Bagge kaldt Tina Nedergaard i samråd, fordi tal fra Skolestyrelsen viste, at antallet af skoler, der ikke lever op til minimumstimetallet, var steget fra 22 procent til 32 procent.

Vilsø: Det er pinagtigt
Pernille Vigsø Bagge har siden spurgt Tina Nedergaard, hvordan eleverne skal kompenseres for de mistede timer. I det skriftlige svar gør Tina Nedergaard det klart, at eleverne "bør modtage en passende kompensation". Hertil kommer hun med en række eksempler på, hvordan kommunerne tidligere har håndteret lignende situationer. Men overordnet mener hun, at det er kommunernes eget ansvar.

Men det mener Pernielle Vigsø Bagge ikke er tilfredsstillende.

"Jeg synes, det er pinagtigt, når vi ser alle de udmeldinger om, hvad kommunerne skal leve op til, når de ikke engang kan leve op til det her. Det er noget rod, at en 3. klasse først kompenseres i 5. klasse. Vi mangler svar på, hvordan hun økonomisk vil kompensere kommunerne i forhold til, at de ikke har råd til at leve op til minimumstimetallene," siger hun.

KL: Det skal vi nok klare
Men hos KL deler man ikke Pernille Vigsø Bagges bekymring.

"Jeg tror, kommunerne har råd til til at kompensere for de timer, i og med at det er muligt at tage timerne andre steder fra," siger konsulent i KL Jan Larsen.

Ifølge Jan Larsen kunne problemet opstå, hvis en skole er i underskud i flere eller alle fag. Men det er sjældent tilfældet.

"Det er de færreste skoler, som er nede og tale om minimumstimetal i alle fag. Jeg deler ikke bekymringen om, at de ikke skulle have råd til at give kompensation. Hvis der er tale om 30 timer, må man også tage fra andre fag over en periode," siger Jan Larsen.

Login