S blokerer for offentlige testresultater

TEST: Tina Nedergaard vil ikke bryde folkeskoleforliget, og S vil ikke give sig i spørgsmålet om offentlige testresultater.

Socialdemokraterne sætter en endegyldig stopper for regeringens planer om offentliggørelse af de nationale testresultater. Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini vil ikke ændre i forligskredsens kompromis fra 2006. Det er et ultimativt krav.

"Da vi vedtog loven om de nationale tests i 2006, var det det store stridspunkt. Her var "give and take", at vi valgte at støtte nationale test, men under den forudsætning, at de bruges som et internt pædagogisk redskab. Ikke til offentliggørelse og rangordning," siger Christine Antorini.

Udover regeringspartierne indeholder forligskredsen Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. I sidste uge meldte Dansk Folkeparti sig klar til at støtte regeringens forslag på den betingelse, at både socialt korrigerede og reelle tal bliver offentliggjort.

Nedergaard vil ikke bryde folkeskoleforlig
At testresultaterne skal offentliggøres, kom som en stor overraskelse i forbindelse med Marienborgmøderne i slutningen af januar. Her åbnede Lars Løkke Rasmussen (V) for de offentlige testresultater. Det skete mindre end 14 dage efter, at Bertel Haarder (V) i et åbent samråd havde sagt, at resultaterne kun skulle bruges som et pædagogik redskab.

Forslaget blev af Bertel Haarder gjort legalt i eftersynets og debattens ånd. Men i sidste uge blev det således en del af regeringens målsætninger i arbejdsprogrammet Danmark 2020.

Socialdemokraterne mangler altså i folden, hvis regeringen skal kunne sætte et flueben ved forslaget. Men den nye undervisningsminister Tina Nedergaard (V) vil ikke opsige folkeskoleforliget.

"Det er slet ikke på tale. Regeringen lægger sin politik frem, og så søger vi opbakning i forligskredsen. Nogle gange giver man, og andre tager man. Derfor kan det godt være, at jeg kan tilbyde Socialdemokraterne noget, de vældig gerne vil have, hvis de så vil hjælpe regeringen med dette," siger Tina Nedergaard.

Med det ultimative krav synes det uladsiggørligt, at testresultaterne skulle blive offentlige. Tina Nedergaard peger dog på, at det er en anden situation, hvis man lader et forlig opsige med virkning efter næste folketingsvalg.

Løkke: Opsigelse er ikke utænkeligt
Og netop opsigelse af forlig kan komme på tale. Da statsministeren onsdag i sidste uge offentliggjorde regeringens nye arbejdsprogram, var han ikke afvisende på et spørgsmål om, hvorvidt at man kunne komme i en situation, hvor man skulle opsige et forlig.

"Det kan man ikke udelukke. Det er jo også at respektere et forlig at lade det opsige. Men nu har vi den tilgang, at de steder, hvor vi har et forlig, der respekterer vi det selvfølgelig. Her vil regeringen komme med sine udspil, og så vil vi forhandle med afsæt i dem," sagde statsministeren og forsatte:

"Når vi tilfredsstillende resultater, er det godt, og gør vi ikke, så er det klart, vi må overveje, om man må sætte sig fri af nogle forlig," sagde Lars Løkke Rasmussen ved tirsdagens pressemøde i Statsministeriet.

Login