Erhvervsakademierne starter ud med succes

INDVIELSE: Erhvervsakademierne har oplevet høje ansøgertal siden oprettelsen i januar. Bertel Haarder indviede torsdag det mest søgte, Københavns Erhvervsakademi.

Da undervisningsminister Bertel Haarder (V) torsdag 20.august indviede Københavns Erhvervsakademi, var det med smil på læben og lykønskninger med den gode start og det overraskende høje ansøgertal. Der findes i dag 10 erhvervsakademier i Danmark, og med 2188 ansøgere er Københavns Erhvervsakademi det mest søgte i landet.

Erhvervsakademierne blev etableret 1. januar 2009 med det formål at forbedre regeringens uddannelsesmål om, at 50 procent af en ungdomsårgang skal tage en videregående uddannelse.

Og indtil videre har forsøget været en succes. Ansøgertallene til de korte videregående uddannelser er således steget fra 7300 sidste år til 8541 i 2009. Det svarer til en stigning på 17 procent.

Løbende dialog med erhvervslivet
Rektor på Københavns Erhvervsakademi (KEA), Ingo Østerskov, tilskriver uddannelsens popularitet sammenhængen med virkelighedens erhvervsliv:

"Det hænger meget sammen med, at uddannelserne er ekstremt erhvervsrettede. Det vil sige, at der er en direkte sammenhæng mellem, hvad man lærer på uddannelserne, og hvilken jobfunktion man kan gå ud i. Det tror jeg, de unge er meget fokuserede på i dag," siger han til Altinget.dk.

Dialogen med erhvervslivet er tæt på KEA, der fremhæver Femern-broen som et eksempel på, hvordan erhvervsakademierne reagerer på erhvervslivets behov:

"Til at opføre Femern-broen skal der bruges utroligt mange bygningskonstruktører. Der er virkelig meget arbejde. Så her er allerede en dialog, hvor vi siger: Hvordan kan vi være med til at fylde det kompetencehul op?" siger bestyrelsesformand på Københavns Erhvervsakademi, Henrik Salée.

KEA og universiteterne
Erhvervsakademiernes succes til trods, ønsker de ikke at konkurrere med universiteterne.

"Vi er ikke i konkurrence. Universiteterne uddanner til spidskompetencer - altså lidt mere snævert og færre - hvor vi skal levere den lidt mere brede masse, der får tingene til at fungere," forklarer Ingo Østerskov.

Henrik Salée tilføjer, at erhvervsakademierne også gerne vil aflevere de studerende til universiteterne, når de er færdige:

"Så vi på den måde booster universiteterne, så alle kommer så langt i uddannelsessystemet, som de kan, og dermed står bedst muligt til at få et job."

Login