Bertel vil gøre uddannelserne internationale

INTERNATIONALISERING: Danske uddannelser skal være mere internationale. Især læreruddannelsen halter bagefter, mener undervisningsminister Bertel Haarder (V).

"Jeg vil nok foretrække at sende opfordringen videre frem for at skrive regler. Jeg er tilhænger af at vise de nye bestyrelser tillid. Jeg er sikker på, at rektorforsamlingerne er fuldstændig enig i, at man skal have en international strategi. Det tror jeg ikke, at de behøver et ministerielt dekret om. Det er der i øvrigt ikke lovhjemmel til," siger Bertel Haarder til Altinget.dk.

Voldsomt at alle uddannelser skal være modulopbyggede
I udspillet forslår rådet, at alle uddannelser fremover skal være modulopbyggede, for at man kan tage et eller flere moduler i udlandet. Men også her bliver der skudt lidt over målet ifølge undervisningsministeren.

"Det synes jeg er et meget voldsomt forslag. Jeg har et alternativt forslag, nemlig at vi benytter den nye uddannelsesstruktur og opfordrer til, at man indgår samarbejder mellem institutioner i udlandet. Så kan de opnå det samme. Det er mit råd. Især til læreruddannelsen, som i dag er meget lidt international. Mit råd er, at man laver aftaler med institutioner i tysk-, engelsk- og måske også fransktalende lande om, at en del af uddannelsen kan tages på den anden institution, så man kan udveksle studerende. Det synes jeg er bedre end at underkaste alle uddannelser et generelt princip om, at alt skal være modulopbygget," forklarer Bertel Haarder, som dog generelt er meget positivt indstillet over for udspillet, som han i sin tid selv bad rådet komme med. Rådets arbejde har dog også afsløret ting, som Bertel Haarder ikke finder tilfredsstillende, og som der skal tages hånd om hurtigst muligt.

Login