Vogt jer for kopier: NICE er stadig ikke nice

DEBAT: Der er ingen grund til at indføre de engelske NICE-guidelines I Danmark, mener formanden for LVS. I stedet bør vi kigge på den norske model.

Af Peter Schwarz,
formand for Lægevidenskabelige Selskaber

Det store socialdemokratiske regeringsparti relancerede forleden på Altinget idéen om at bruge det britiske NICE som model for etablering af et dansk prioriteringsinstitut. Tanker som Danske Regioner tidligere har fremsat. Sundhedsvæsenet er på en bunden opgave med at prioritere, og Lægevidenskabelige Selskaber er helt med på at gå ind i den opgave.

Men NICE er stadig ikke nice. Det er en tung, en stor og en dyr kopimodel. Danske eksperter har tidligere vurderet, at en dansk kopi årligt ville koste op mod en milliard kroner. Vi vil anbefale en betydeligt mere spændstig model, der bygger på den store mængde af viden, som vi allerede har i det danske sundhedsvæsen, og skal vi endelig kopiere, så har nordmændene noget, som vi måske kan bruge som forbillede.

Mangler prioriteringsråd 
I Norge har man samlet de forskellige enheder, der var beskæftiget med prioritering af f.eks. dyr medicin, medicinsk teknologivurdering etc., i et kundskabscenter. Det kunne godt med lidt god vilje kaldes et prioriteringsinstitut, men de leverer deres analyser og anbefalinger til et prioriteringsråd, der er sammensat meget bredt med politiske, lægefaglige og patientinteresser. Deres anbefalinger er skarpe, og de bliver fulgt. Man bruger i øvrigt begrebet "garantipatient", og behandlingerne baserer sig på nationale kliniske retningslinjer.

I Danmark har vi det meste af det, som nordmændene har, minus et prioriteringsråd. Vi har i årevis haft Institut for Rationel Farmakoterapi, der har rådgivet om medicinforbrug og faglig prioritering. Instituttets fremtid er usikker, men fagligheden er til stede og må ikke tabes. Vi har fået RADS etc., så elementerne er til stede.

Vi noterer med glæde, at regeringen nu har valgt at afsætte midler til etablering af nationale kliniske retningslinjer, NKR. Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Regionernes formand bakker op herom, ja alle er nu indstillet mod en fælles retning, så vi på nationalt niveau kan få etableret det faglige grundlag for behandlingerne og prioriteringen af dem.

Tiden må være moden til, at parterne: regering, regioner og de faglige selskaber, kan sætte sig ved bordet og aftale rammerne, først for etableringen af NKR, sidenhen for en dansk model for prioritering i sundhedsvæsenet.

Forrige artikel Danmark har højeste KOL-dødelighed i EU Næste artikel Ingen hjælp til syge uden indtægt Ingen hjælp til syge uden indtægt
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.