Udsigt til forløbsprogrammer for gigtpatienter

NYHED: Når ministeren onsdag taler ved Gigtforeningens halvdagsmøde, forventes det, at han vil præsentere forløbsprogrammer på gigtområdet.

I Gigtforeningen er der glæde over udsigterne til, at der nu endelig ser ud til at ske noget på behandlingsområdet for eksempelvis rygpatienter.

Udtalelser fra sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) til politiken.dk antyder, at gigtområdet bliver et af de nye områder, hvor der oprettes forløbsprogrammer.

Behov for koordineret indsats
Ifølge Gigtforeningens direktør, Lene Witte, er der tale om en meget stor patientgruppe, der pga. den daglige kamp med smerter har et dårligt liv:

"Patienter, der lider af muskel- og skeletsygdomme, fylder meget i sygdomsstatistikken. Det er den største andel af gruppen af langtidssygemeldte, og den næststørste i gruppen af førtidspensionister, kun overgået af psykisk syge," siger Lene Witte til Altinget.dk.

Gigtforeningen har længe kæmpet for, at der på området etableres forløbsprogrammer, der kan hjælpe patienterne til en langt hurtigere og meget mere effektiv behandling, der i sidste ende også kan spare samfundet for mange penge.

"I øjeblikket sker behandlingerne fuldstændigt ukoordineret og tilfældigt," siger Lene Witte, og tilføjer: "Det, der er behov for, er en koordineret og tværfaglig indsats mellem arbejdsliv, sociale myndigheder og sundhedsvæsen." 

Forløbsprogrammer på vej

Når Gigtforeningen onsdag 22. oktober afholder et halvdagsmøde om muskel- og skeletsygdomme, skal sundhedsminister Jakob Axel Nielsen holde et oplæg under overskriften "Muskel- og skeletsygdomme kræver tværgående løsninger: Hvordan gør vi i sundhedspolitikken?". 

Fra Gigtforeningens side har man en forventning om, at ministeren vil præsentere et såkaldt forløbsprogram på området.

Foreningens optimisme skyldes udtalelser fra sundhedsministeren til politiken.dk, hvor han påpeger, at der allerede med den seneste finanslov er blevet afsat penge til at udvikle en række forløbsprogrammer.

"Med mere end en halv milliard kroner på den seneste finanslov satte vi jo for alvor fokus på kronikerne - herunder gigtpatienter. Der bliver nu sat fuldt fart på at udvikle forløbsprogrammer for bl.a diabetes, hjerte-kar-sygdomme, KOL og gigt. Derudover skal der investeres i patientundervisning og egenbehandling. Det giver tryggere og sundere patienter," sagde Jakob Axel Nielsen i en skriftlig kommentar til politiken.dk lørdag.

Login