Udsæt konflikten - og drop gidseltagning

DEBAT: Ældre Sagen støtter regeringens forslag om at forlænge den nuværende overenskomst med de praktiserende læger. Dermed undgår man at tage de ældre som gidsler, skriver dagens to debattører fra Ældre Sagen.

Af Mirjana Saabye og Peter Schultz
Seniorkonsulentkonsulent og konsulent, Ældre Sagen

I Ældre Sagen opfordrer vi regioner og praktiserende læger til at benytte sig af, at der nu er lagt op til en 1-årig "våbenhvile" med mulighed for videre forhandling. En konflikt vil gå ud over en lang række af ældre mennesker, der vil blive hårdt ramt, hvis det skal koste penge at gå til egen læge. At mange ældre mennesker har helbredsproblemer og behov for lægehjælp, sætter dem i en uønsket rolle som gidsler i en eventuel kommende konflikt.

Vi har i Danmark en større gruppe af ældre medicinske patienter med komplekse sygdomsmønstre, stort medicinforbrug og nedsat funktionsevne. I Ældre Sagen ved vi, at mange af disse ældre medicinske patienter har brug for større sammenhæng i deres vej gennem sundhedsvæsenet.

Med deres komplekse behov har mange af disse ældre borgere typisk brug for indsats fra flere forskellige aktører i vores sundhedsvæsen - sygehus, kommunens hjemmepleje og den alment praktiserende læge. Og denne indsats opleves langtfra altid som koordineret og sammenhængende, ja, der er endog de, der oplever det som utrygt at skulle hjem fra sygehus.

Ældre Sagen mener, at regeringens bud på fremtidens sundhedsvæsen stiler i en rigtig retning. Ældre Sagen anerkender, at der er behov for i højere grad at sikre lige adgang til praktiserende læge uanset postnummer, samt at de praktiserende læger i højere grad end i dag integreres i et sammenhængende sundhedsvæsen. De praktiserende læger er en utrolig central del af sundhedsvæsenet, og dette skal bevares og styrkes.

Læger skal deltage i praksisudvalg uden veto
Overordnet ser vi positivt på den foreslåede ændring af organisering af det nære sundhedsvæsen, hvor regioner og kommuner får mere indflydelse på at sikre, at praktiserende læger integreres bedre i det resterende sundhedsvæsen.

Ældre Sagen mener dog, at det ud fra både et borger- og lægefagligt synspunkt har betydning, at lægerne inviteres til at sidde med i det beslutningstagende udvalg, praksisplanudvalget, dog uden mulighed for at blokere for beslutninger. At patienterne i den nye organisering ligeledes søges inddraget i beslutningsprocessen er godt, og endnu bedre, hvis det blev udvidet til "Patient- og brugerinddragelsesudvalg", så også patienter bredt forstået som borgere bringes i centrum.

Nu må politikere, regioner og praktiserende læger gå videre med åbenhed og forhandlingsvilje. Vi skal have sammenhæng, tilgængelighed, kvalitet og inddragelse i sundhedsvæsenet, ikke gidsler.

Forrige artikel Private kan løse opgaver på hospitalerne Næste artikel Burger eller fuldkornspasta? Burger eller fuldkornspasta?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.