Thorning: Vend forandringer til muligheder

NYTÅRSTALE: "Vi danskere vender forandringer til muligheder," sagde Helle Thorning-Schmidt (S) i en nytårstale, der opfordrer til optimisme i 2013. En tale renset for nye tiltag.

Havde man drømt om en nytårstale spækket med nye reformer i 2013, blev man skuffet. For Helle Thorning-Schmidts anden nytårstale som statsminister var mere en opmuntring om, at det nok skal gå fremad igen, hvis danskerne står sammen i solidaritet og fortsætter med at udvikle velfærdssamfundet.

Eller formuleret kort: "Vi danskere vender forandringer til muligheder."

Helle Thorning-Schmidt hæftede sig ved, at Danmark har tabt konkurrenceevne i forhold til udlandet. Derfor skal den offentlige sektor præstere mere for de samme penge. Og danskerne må vise løntilbageholdenhed:

"Det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere. Vi fik ikke nok ud af de gode tider.

Jeg ville ønske, at jeg her i aften kunne komme med en snuptagsløsning, som en-to-tre ville genoprette konkurrenceevnen, så vi kunne få flere arbejdspladser og råd til ny velfærd. Men så enkelt er det ikke.

Der findes kun et langt og slidsomt træk. Et langt træk, hvor vi skal have mere ud af det samme i den offentlige sektor. Hvor vi tænker os om, før vi bruger flere penge. Et langt træk, hvor vi har viljen til at udfordre os selv og modet til at tænke nyt. Og et langt træk, hvor vi skal passe på Danmark. Tiden er ikke til store lønstigninger. Tiden er til, at vi alle sammen bliver dygtigere," sagde statsministeren i talen, som Altinget.dk gengiver neden for i fuld længde.

Som noget nyt blev talen holdt i Statsministeriet - flyttet fra embedsboligen Marienborg. 

Chefredaktør: Lykkepille til danskerne
"Det var en tale, der talte sig lige ind på vælgernes kakkelborde. Nede på jorden, med gode personlige eksempler - og med et skud optimisme i en krisetid, som ville Thorning ordinere lykkepiller til os alle sammen," siger Altinget.dks chefredaktør, Rasmus Nielsen om talen.

"Hvad der manglede, var pillens helbredende virkning. Hvor var reformerne? Hvor var forandringer - altså ud over dem, den enkelte selv må stå for? Thornings nytårspille havde mere den beroligende, symptomdæmpende karakter, snarere end helbredende," mener Rasmus Nielsen.

Han sammenligner årets to nytårstaler:

"Nu har Danmarks to store kvinder - statsmininisteren og Dronningen - så hvert deres døgn til i reel, direkte konkurrence at præstere den bedste tale. Det må vække eftertanke i Kongehuset, hvor meget bedre den folkevalgte taler på Christiansborg var i retorik, kropssprog, sikkerhed - ja, hele udstråling og fremtoning end sit modstykke på Amalienborg. Ikke for det ... alligevel elsker langt de fleste af os jo landets monark."


Forrige artikel Dronningen: EU har sikret os opblomstring Dronningen: EU har sikret os opblomstring Næste artikel Fhv. V-spindoktorer sammen om nyt kommunikationsbureau Fhv. V-spindoktorer sammen om nyt kommunikationsbureau
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.