Tandplejere: Tandsundhed bliver overset i den samlede sundhedsindsats

DEBAT: Sundhed i mund og tænder kan ikke adskilles fra sundhed i resten af kroppen. Derfor er tandsundhed vigtig i indsatsen for kronikere, skriver Elisabeth Gregersen.

Af Elisabeth Gregersen
Formand for Danske Tandplejere

Når KL i denne uge afholder sin virtuelle sundhedskonference, er temaet fremtidens indsats overfor kronikere.

Det er helt på sin plads, og det glæder mig, at der er fokus på at lave en helhedsindsats – både på konferencen og i mange andre sammenhænge.

Derfor vil jeg benytte lejligheden til at sætte to solide streger under, at sundhed i tænder og mund hænger sammen med sundhed i resten af kroppen – og at god tandsundhed er vigtig i indsatsen for kronikere.

Manglende fokus i kommunerne
Det er desværre nødvendigt at understrege, for tandsundhed er et område, der ofte bliver overset.

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at der kun er meget begrænset – eller slet ingen – fokus på tandsundhed i kommunernes forebyggelsespakker og i Sundhedsstyrelsens forløbspakker for en række kroniske sygdomme.

Måske skyldes det, at tænderne fra tidernes morgen er blevet behandlet særskilt fra resten af kroppen. Det skal jeg ikke gøre mig klog på.

Jeg ved til gengæld, at man ikke kan lave den adskillelse. Tænderne bliver i høj grad påvirket af, hvad der sker i resten af kroppen, ligesom tilstanden i mund og tænder påvirker kroppen.

Derfor har det store negative effekter, at tandsundhed er et overset element i den samlede sundhedsindsats.

Tandsundhed kan ikke adskilles fra krop
Bare for at give et par eksempler: Mange kronikere får medicin, der gør dem tørre i munden.

Det kan både give nedsat appetit og voldsom forekomst af huller i tænderne. Diabetikere har øget risiko for at få parodontitis, der er en kronisk betændelsestilstand i munden.

Bliver det ikke opdaget og behandlet, påvirker det reguleringen af blodsukker. Og forskning har vist, at bedre mundhygiejne ved en række operationer kan nedsætte risikoen for infektioner markant.

Det er bare enkelte eksempler. Der er mange flere, og så er der alle de sammenhænge, vi ikke kender endnu. Faktum er, at sundhed i mund og tænder ikke kan adskilles fra sundhed i resten af kroppen.

Derfor skal tænderne huskes hver gang, der bliver lavet helhedsplaner – både når det handler om kronikere og om alle andre. Hvordan vi bedst kommer i mål med det, tager vi tandplejere meget gerne en dialog om.

Forrige artikel Læge og psykolog: Psykiske lidelser skal behandles efter patientens behov Læge og psykolog: Psykiske lidelser skal behandles efter patientens behov Næste artikel Patientforening: Gigtindsatsen skal ikke være et postnummerlotteri Patientforening: Gigtindsatsen skal ikke være et postnummerlotteri
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.