Tandlæger i opråb: Fjernelse af visdomstænder eksploderer, og det slår bunden ud af budgetterne

Udvidelsen af den vederlagsfri tandpleje risikerer at føre til underskud, hvis ikke der bliver tilført flere penge til ordningen, lyder det fra Hanne Jacobsen.

Fjernelse af visdomstænder på unge mellem 16 og 22 år eksploderer.

Der fjernes markant flere visdomstænder i den kommunale tandpleje, efter de 18-21-årige fra juli 2022 fik ret til vederlagsfri tandpleje.

Flere overtandlæger råber nu vagt i gevær, og spørger blandt andet, hvad det er, de ikke længere skal lave, når udgifterne til fjernelse af visdomstænder slår bunden ud af deres budgetter.

I en rundspørge foretaget af Ansatte Tandlægers Organisation (ATO), blandt landets overtandlæger, bekræfter langt de fleste af overtandlægerne, der har svaret, at der er sket en stigning i fjernelse af visdomstænder, efter de 18-21-årige blev omfattet af den kommunale tandpleje.

Og der er bred enighed om, at den største og væsentligste grund til stigningen er, at tandplejen fra og med juli 2022 har fået udvidet sin målgruppe.

Tilskud er ikke nok

Flere tandlæger i den kommunale tandpleje fjerner selv visdomstænder, og derudover har man ansat eksterne kirurger, der en gang om måneden foretager de lidt sværere operationer.

Dertil kommer de særligt komplekse operationer, som kommunen henviser til ekstern kirurgi. Alle indgreb der ligger i den dyre ende af skalaen.

{{toplink}}

Den kommunale tandpleje bliver økonomisk kompenseret med de såkaldte DUT-midler, der fordeles på baggrund af kommunens befolkningstal og ikke efter det faktiske antal unge i aldersgruppen 18-21 år.

Aktuelt modtager den kommunale tandpleje cirka 1200 kroner per patient i målgruppen, og de rækker ikke langt, når de nu også skal række til fjernelse af visdomstænder.

Skærpet opmærksomhed og større udgifter

Der er ikke alene udvidelsen af målgruppen for den vederlagsfri tandpleje til de 18-21-årige, der kan begrunde det generelle billede af, at der fjernes flere visdomstænder.

Den skærpede opmærksomhed, og de øgede udgifter, hænger sammen med nye anbefalinger for diagnostik og fjernelse af visdomstænder fra november 2022, der erstatter cirka 25 år gamle anbefalinger, og som udvider indikationen for fjernelse af visdomstænder betydeligt.

Anbefalingerne har til formål at sikre et ensartet behandlingsniveau i Danmark, og de er udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af Dansk Selskab for Oral og Maxillofacial Kirurgi samt repræsentanter fra de kæbekirurgiske afdelinger i alle fem regioner og fra de odontologiske institutter ved København og Aarhus Universitet samt fra primærsektoren.

{{toplink}}

Af anbefalingerne fremgår det, at fjernelse af visdomstænder i alderen 18-25 år kan forebygge sygdomme og skader i mundhulen, ligesom der ved tidlig fjernelse ses en reduktion i antallet af komplikationer, postoperative sygedage, forbrug af smertestillende medicin og antibiotika samt en bedre heling.

Og at man omkring 18-20-årsalderen med stor sandsynlighed kan forudsige, om visdomstanden kan bryde frem til et funktionelt niveau, uden der opstår betændelse.

Har advaret om ordning

I ATO har vi advaret om, at ordningen om vederlagsfri tandpleje til de 18-21-årige er underfinansieret. Intentionerne er gode, men økonomien skal også følge med, og det gør den ikke i dag.

Ikke nok med at ca. 1200 kroner per ung ikke rækker langt. Fordelingsnøglen er helt skæv. Yderkommunerne, som unge mennesker fraflytter for at uddanne sig, modtager samme tilskud som de store kommuner med uddannelsesinstitutioner og mange unge.

Ordningen om vederlagsfri tandpleje til de 18-21-årige er først fuldt udrullet i 2025, og man har derfor endnu ikke set den fulde effekt.

Men ét er sikkert: Hvis der ikke bliver tilført flere penge, vokser det til en underskudsforretning.

Underfinansieret ordning

Det er Dansk Selskab for Oral og Maxillofacial Kirurgi, der har udarbejdet de nye anbefalinger, de er altså ikke udstedt af Sundhedsstyrelsen.

Det har medført, at en i forvejen underfinansieret ordning med udvidelsen af den vederlagsfri tandpleje med de 18-21-årige presses yderligere med øget brug af fjernelsen af visdomstænderne.

Mange tandlæger oplever desværre, at de på den baggrund kan stå på usikker faglig grund, og derfor i mangel af andet skeler til de nye anbefalinger fra Dansk Selskab for Oral og Maxillofacial Kirurgi, selvom Sundhedsstyrelsen ikke har udstedt nogen autoritative retningslinjer på området.

Konsekvensen er, at de i forvejen knappe ressourcer på børne- og ungetandplejeområdet i tiltagende omfang anvendes på fjernelse af visdomstænder, uden at det samtidig står klart, om vi ved fjernelsen af de mange visdomstænder opnår mest tandsundhed for pengene.

Det er en for alle parter uholdbar situation.

Forrige artikel Danske Regioner: Læger skal klædes på til klimaansvar Danske Regioner: Læger skal klædes på til klimaansvar Næste artikel Regionrådsformænd: Nej tak til østdansk megaregion Regionrådsformænd: Nej tak til østdansk megaregion
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.