Sygeplejeråd: Sundhedsvæsnet mangler specialuddannede sygeplejersker

DEBAT: Sundhedsreformen kan kun lykkedes med kompetent personale, men ingen reform kan trylle patienterne væk og sygeplejerskerne frem, skriver Vibeke Westh og Signe Hagel Andersen fra Dansk Sygeplejeråd.

Af Vibeke Westh og Signe Hagel Andersen
Hhv. kredsformand og kredsnæstformand, Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden

Når lægen gør sig klar til at operere dig, er det en sygeplejerske, der bedøver og overvåger dig.

Respiratorpatienter passes på intensivafdelinger af specialuddannede sygeplejersker.

Er du lige kommet hjem fra hospitalet med dit nyfødte barn, er det en sundhedsplejerske, der kommer på besøg og tjekker, om baby vokser og trives, som den skal. 

Specialuddannede sygeplejersker varetager vitale funktioner overalt i sundhedsvæsenet. Men efterspørgslen på dem er stor.

6.000 sygeplejersker mangler
Der er arbejdskraftsmangel i Danmark. Hvis ikke de ansvarlige politikere begynder at lægge strategier for, hvordan vi kommer manglen til livs, får vi et stort problem i det danske sundhedsvæsen.

Vores sundhedsvæsen er i dag højt specialiseret, og derfor kræver det særlige kompetencer og ekstra uddannelse at arbejde med eksempelvis psykiatri, børn, intensive patienter eller kræftbehandling.

Selvom optaget på sygeplejerskeuddannelsen er øget, vil der i 2025 mangle 6.000 sygeplejersker.

Ugebrevet A4 kortlagde for nylig arbejdsområder med omfattende mangel: Der er en generel mangel inden for sygepleje, hvor særligt anæstesisygeplejersker og operationssygeplejersker længe har været svære at rekruttere.

Fra Dansk Sygeplejeråds egne undersøgelser ved vi, at der også uddannes for få sundhedsplejersker til at varetage opgaver omkring den tidlige sundhedsfremmende indsats hos børn og familier.

I Region Hovedstaden ved vi, at det er svært at bemande med specialuddannede sygeplejersker på intensive afdelinger.

Kom med en plan
Politikerne har store visioner for et sundhedsvæsen i verdensklasse. Men det kræver de rette kompetencer at imødekomme sådanne ambitiøse mål.

Vi har i mange år samlet specialer på hospitalerne, så vi kan udføre højspecialiserede og effektive behandlinger. Men disse opgaver kræver, at der er specialuddannede sygeplejersker til stede.

Det er opgaver, der kræver ekspertviden og dermed ekstra uddannelse.

Regeringen barsler med en ny sundhedsreform, der formentligt vil ændre i sundhedsvæsenets struktur, som vi kender det. Men ingen reform kan trylle patienterne væk og sygeplejerskerne frem. Det tager tid at uddanne en sygeplejerske.

Politikerne kan kun lykkes med deres reformarbejde, hvis de samtidig præsenterer en plan for, hvordan de vil sikre kvalificeret sundhedspersonale til et sundhedsvæsen i verdensklasse.

Forrige artikel Danske Regioner: Sundhedsvæsenet skal være nemt og tilgængeligt Danske Regioner: Sundhedsvæsenet skal være nemt og tilgængeligt Næste artikel Aktører om psykiatriplan: Regeringen leger tal-lege med de syge Aktører om psykiatriplan: Regeringen leger tal-lege med de syge
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.