Sygepleje er et selvstændigt fag

DEBAT: Når Kjeld Møller Pedersen er skeptisk over for tanken om, at sygeplejersker skal drive egen praksis, glemmer han ifølge Anne Mette Jørgensen og Linda Schumann Scheel, at sygepleje er et selvstændigt fag. Derfor tager de i denne debat til genmæle over for kritikken.

Af Anne Mette Jørgensen og Linda Schumann Scheel
Hhv. institutchef for Sygeplejerskeuddannelsen og prodekan for Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på Metropol
 
Forleden sagde professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen til DR Syd, at han - på linje med de praktiserende læger - ikke er begejstret for tanken om, at sygeplejersker skal drive egen praksis. Den skepsis over for sygeplejerskers faglighed vil vi gerne tage til genmæle imod. 
 
Vi er ansvarlige for sygeplejerskeuddannelsen på professionshøjskolen Metropol og er begge selv sygeplejersker af uddannelse. Sygepleje er også et selvstændigt fag.
 
Sygeplejersker varetager tre områder: Det selvstændige, det delegerede/selvstændige og det delegerede.
 
Man opsøger sygeplejersken, når man HAR været i kontakt med sundhedsvæsnet og HAR fået stillet en diagnose, altså har været gennem et forløb, og hvor man skal komme sig bedst muligt. Dér kan sygeplejersker gå ind med egen praksis og udfylde et behov for patienterne, som der er mangel på nu.
 
Konkret kan en sygeplejerske som selvstændig varetage flg. opgaver:
  • Lede og koordinere indsatsen for mennesker med sygdom og henvise og sikre, at de rigtige specialister kommer til i rigtig rækkefølge.
  • Hjælpe og pleje kroppen med det, der skal til, for at kroppen selv bedst muligt kan komme sig igen. Og sygeplejersken kan give råd til bedst mulig sårpleje, håndtering af diabetessygdom, måde at holde blodsukker stabilt på, håndtering af psykiske faktorer som bekymringer, der følger med at få en diagnose, håndtering af det at have feber og udslæt - og henvise til lægen, når det er det syge, der har taget over. 

Mennesker kontakter en sygeplejerske, når de gerne vil være sikre på, at de håndterer deres sygdom eller diagnose bedst muligt, når de gerne vil vide, hvordan de lever bedst muligt med en række skavanker, hvordan de bedst muligt træner sig op, plejer deres stomi, deres dræn, håndterer urininkontinens i dagliglivet, lever sammen med en person med demens osv, håndterer den maske, det apparatur, de har fået med hjem fra sygehuset osv.

Når sygeplejerskeuddannelsen er en generalistuddannelse, betyder det, at fokus er at se ”hele personen” i sit liv, med sine ressourcer, med sin livshistorie, med sine styrker, med sine begrænsninger med sin sygdom, med sin diagnose, og netop se mennesket i diagnosen. Og tænke det med, når mennesket søger hjælp til at håndtere ”det, man skal leve med”, eller det man kan få til at gå over. 

I den forstand er sygepleje et selvstændigt fag, hvor det giver rigtig god mening, at sygeplejersker får foden under eget bord.
 

Forrige artikel Nestlé: Fødevareindustrien må hele tiden forbedre sig Nestlé: Fødevareindustrien må hele tiden forbedre sig Næste artikel Fødevareindustrien har stor indflydelse på vores valg af fødevarer Fødevareindustrien har stor indflydelse på vores valg af fødevarer
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.