Sygehuse kan rumme udenlandske patienter

DEBAT: At åbne op for behandling af udenlandske patienter på danske hospitaler kan komme danske patienter til gavn, mener professor Mickael Bech. Han understreger, at bekymringerne på området kan imødekommes.

Af Mickael Bech
Professor, COHERE - Center for Sundhedsøkonomisk Forskning, Syddansk Universitet 

Det er muligt at imødekomme de fleste bekymringer, der kunne være ved at tillade behandling af udenlandske patienter inden for højt specialiserede områder på danske hospitaler. En åbning for denne mulighed kan sikre et større volumen på højt specialiserede områder og kan tiltrække eller fastholde eksperter i Danmark. Det kan komme danske patienter til gavn.

Bekymringen er, at der sker en skævvridning væk fra de øvrige opgaver, som sygehusene og det specialiserede personale har i forhold til de danske patienter. Vi har et offentligt finansieret sundhedsvæsen for at sikre god adgang til danske borgere. Det må vi aldrig gå på kompromis med. Derfor er det også væsentligt, at potentielle indtægter fra udenlandske patienter netto tilfører sundhedsvæsenet midler, og at der sker en bevidst prioritering af, hvilke områder der skal kunne tilbyde denne mulighed.

De økonomiske spørgsmål kan løses
Et væsentligt udgangspunkt for afregningen af udenlandske patienter bør være, at prisen svarer til de fulde omkostninger inklusiv kapitalomkostning mv., da udenlandske patienter ikke skal behandles med et indirekte tilskud fra danske skatteborgere.

Denne indtægt kan potentielt virke skævvridende, da afregningen kan være attraktiv for det enkelte hospital. Dette kan dog nemt forhindres ved, at sygehuset bliver afregnet for alle patienter - indenlandske som udenlandske - efter præcis de samme metoder fra regionen. Dette forhindrer, at det er mere økonomisk attraktivt for sygehuset at behandle udenlandske patienter. Det vil også kunne forhindre, at der sker en uhensigtsmæssig stor opbygning af kapacitet baseret på behandlingen af udenlandske patienter.

Koordineret udvidelse
Udnyttelse og potentiel udbygning af kapaciteten på konkrete specialiserede behandlinger bør ske efter en bevidst prioritering og koordination af områder. Det vil være væsentligt for udviklingen af de højt specialiserede områder, at der sker en bevidst prioritering af, hvilke områder vi ønsker at opbygge, snarere end tilfældige knopskydninger. Endelig er det også væsentligt, at det sker ud fra grundige overvejelser om sikringen af basisbehandlingen for danske patienter, så der ikke sker en implicit nedprioritering af basisbehandlingen.

Derudover bør der være en national koordination, så vi netop sikrer, at vi høster fordelene af udnyttelse og udbygning af kapaciteten.

De juridiske aspekter skal afklares
Udbygningen af hjemmel til at behandle udenlandske patienter kræver, at juridiske forhold om bl.a. ansvarspådragelse og erstatningsansvar afklares. De nuværende juridiske rammer skal opgraderes til at kunne håndtere udenlandske patienter, så der ikke opstår tvivlsspørgsmål bl.a. i forbindelse med fejl eller uenigheder.

Det kommer alligevel
Det højt specialiserede område er et godt sted at starte, men vi er også nødt til at forholde os til, at der er pres for, at flere sundhedsydelser kommer til at række over grænser.

Fordelene på det højt specialiserede område er helt oplagte, men der vil også opstå flere spørgsmål på områder, hvor behandlingen ikke længere behøver at være stedsbestemt - fx telemedicin, og hvor efterspørgslen efter sundhedsydelser i højere grad bliver global snarere end kun lokal. Vi kan derfor lige så godt begynde at forberede os på, at vi skal have en bredere diskussion af afgrænsningen for det danske sundhedsvæsen.

Forrige artikel Løftebrud om kliniske retningslinjer Næste artikel Hospitaler overinformerer nervøse patienter
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.