Sundhed på arbejdspladsen

DEBAT: Sundhed på arbejdspladsen er mere end bare frugtordninger. Det skriver byrådsmedlem Lissie Kirk (S), som med sit debatindlæg sætter fokus på den sunde arbejdsplads.

Af Lissie Kirk (S)
Næstformand, social- og sundhedsudvalget i Køge Kommune 

Hvad er en sund arbejdsplads?

For mig er det stedet, hvor medarbejderne trives både fagligt og kollegialt. Det er stedet, hvor ledelsen er synlig og klar i deres udmeldinger og deres ledelseshåndtering.

For mig drejer sundhed på arbejdspladsen sig ikke alene om frugt-, frokost- eller wellness-ordninger.

Både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø har stor betydning for sundhedstilstanden på arbejdspladsen.

Sygefravær viser arbjedspladsens sundhed 
Der er fokus på sygefravær på mange arbejdspladser både inden for det offentlige og private. Et pejlemærke på, om arbejdspladsen er sund, kan være at se på sygefraværsstatistikken.

Viser analysen af sygefraværet et mønster, som er uhensigtsmæssigt, er det vigtigt, at ledelsen handler på det.

Det har været fremført i pressen, at nogle arbejdspladser fokuserer på de medarbejdere, der aldrig eller sjældent er syge. Hvad er det, der gør, at de bare ikke er syge?

Arbejdsmiljø og social kapital har betydning for sundhed 
Jeg vil mene, at det ofte handler om, hvordan arbejdsmiljøet er på arbejdspladsen. Oplever medarbejderen, at arbejdsopgaverne er tilpassede i forhold til faglige kompetencer og arbejdspresset.

Har medarbejderen indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse, er det en faktor til nedsættelse af stressniveauet.

Er de fysiske arbejdsforhold i orden i forhold til arbejdsredskaber og hjælpemidler, ved eksempelvis forflytninger i social- og sundhedssektoren. Er der instrueret i anvendelsen og vigtigheden af at bruge redskaber og hjælpemidler korrekt.

Ud over disse elementer tror jeg også på, at arbejdspladsens sociale kapital har betydning for sundheden.

Oplever medarbejderen sig set og hørt af kolleger og ledelse. Er der tillid mellem parterne, og opleves der en retfærdighed, så er der en høj grad af social kapital, og det vil jeg mene er med til at højne sundheden og nedsætter sygefraværet.

Et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø giver en sund arbejdsplads 
En sund arbejdsplads er en sum af et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø med en ledelse, der på en tillidsfuld og retfærdig måde er klar i deres ledelsesstil, sådan at medarbejderne ved, at der bliver taget hånd om tingene, når de opstår.

Giver vi politikere vores ledere og medarbejdere de rammer og muligheder for at skabe en sund arbejdsplads? Nej, ikke altid.

Økonomien er presset, og det gør, at vi må trimme organisationen og nogle gange sige farvel til gode medarbejdere.

Risikoen for, at arbejdspresset stiger for de tilbageværende, er stor og dermed kommer måske større sygefravær.

Derfor handler det om at finde nye veje, work smarter not harder, så vi fortsat har en sund arbejdsplads til glæde for os alle.

Forrige artikel Derfor er NICE ikke løsningen i Danmark Næste artikel Behov for nytænkning
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.