Stor forskel i kommende regeringspartiers psykiatriudspil

ØKONOMI: S og SF står alene med deres forslag om at løfte psykiatriområdet med 2 milliarder kroner årligt. Radikale mener 250 mio. kan gøre det. Selv det kommende støtteparti Enhedslisten vil afsætte mindre end S og SF.

Psykiatrien skal løftes. Så langt er de formodentligt kommende regeringspartier, S-SF, R og støttepartiet Enhedslisten enige.

Men en gennemgang af valgudspil og tidligere politiske udspil, som Altinget har foretaget, viser, at S og SF, der har fælles politik på dette område, har store uenigheder om det økonomiske ambitionsniveau i forhold til den sandsynlige radikale regeringspartner og til en hvis grad også Enhedslisten.

Økonomi
S og SF lægger i udspillet Fair Løsning op til, at psykiatriområdet skal løftes med hele to milliarder kroner årligt.
Enhedslisten nævner i deres valgudspil, at psykiatrien skal løftes med det halve i 2012 - altså en milliard. Radikale ønsker ifølge deres seneste psykiatriudspil, "Psykisk sygdom - i praksis", ligesom de andre partier at løfte området markant. Her vurderer partiet dog, at det kan ske med et løft på området på i alt 250 millioner kr.
Som på andre sundhedsområder ønsker S og SF at bruge flere penge, end Radikale lægger op til. Radikale er generelt ikke imod tiltagene. Problemet er, at en stor del af finansieringen af de nye tiltag skal hentes via de afgiftsforhøjelser på usunde fødevarer og tobak, som S og SF har foreslået. Radikale har dog meldt ud, at de er enige i afgiftsforhøjelserne, men at de ønsker, at en del af provenuet bliver brugt på at lette skatten på arbejde.

Her et overblik over de vigtigste tiltag, som partierne har lovet og foreslået før og under valgkampen:

Login