Speciallæger i alle specialer og i hele landet

Debat: Danmark mangler speciallæger. Nogle specialer og nogle dele af landet er særligt hårdt ramt. Det skal der gøres noget ved, mener Orla Hav.

Af Orla Hav (S),
formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner 

Samling af funktioner i sygehusvæsenet, en øget tilstrømning af yngre læger og de senere års udvidelser i uddannelseskapaciteten vil på lidt længere sigt medvirke til at opbløde problemet. Den dugfriske lægeprognose fra Sundhedsstyrelsen viser, at sundhedsvæsenet i 2025 vil råde over 1.800 flere speciallæger, end vi hidtil har troet.

Ikke desto mindre er der brug for at se på, hvordan vi aktivt sikrer, at vi får uddannet et tilstrækkeligt antal speciallæger i de enkelte specialer. Vi må se på, hvordan vi kan gøre de særligt trængte specialer mere attraktive for de yngre læger. Stærke uddannelsesmiljøer og en mere fleksibel turnusuddannelse, hvor vi kan præsentere de yngste læger for andre specialer end i dag, er i den forbindelse et must.

Vi skal desuden gradvist oprette flere uddannelsesstillinger i en række specialer, og endelig må vi se på, hvordan man kan afkorte den tid, de yngre læger bruger, fra de bliver færdige på universitetet, til de står med deres speciallægeanerkendelse i hånden. Det hele skal selvfølgelig foregå på en måde, så vi sikrer en fortsat høj kvalitet i speciallægeuddannelsen.

Det er de fleste enige om
Vi er bare også nødt til at se i øjnene, at en forkortelse af den tid de yngre læger i praksis bruger på at uddanne sig til speciallæger, ikke løser det helt centrale problem - nemlig at de yngre læger, som tingene er i dag, vælger visse specialer og dele af landet fra, når de søger deres uddannelsesstillinger.

Løsningen er heller ikke, at vi i endnu højere grad samler speciallægeuddannelsen på relativt få sygehuse i de større byer. Sådanne "lægefabrikker" gavner hverken kvaliteten i uddannelsen eller den faglige udvikling i sygehusvæsenet generelt - og da slet ikke de mange patienter, der ikke lige bor klods op ad et universitetshospital..

Jeg vil opfordre Lægeforeningen og de centrale sundhedsmyndigheder til at gå konstruktivt ind i en fordomsfri drøftelse af, hvordan vi etablerer et bedre system.

Et system, der sikrer, at vi ikke bare får en fortsat tilstrømning og kø foran de samme populære specialer i de store byområder, men i stedet får en større geografisk og specialemæssig spredning af de yngre læger til gavn for patienterne over hele landet. Den diskussion bør være helt legitim, så der er sådan set ingen grund til berøringsangst fra nogen af parterne.

 

Forrige artikel Fokus på effekten af forebyggelse Næste artikel Alle børn fortjener sund mad
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.