S: Fugleinfluenzaregler kan ikke overholdes

DEBAT: DF leverer endnu en gang stemmer til regeringens ragnarok, skriver Mette Gjerskov (S).

Af Mette Gjerskov,
MF, Socialdemokraterne

I sidste uge gennemførte forbrugerministeren nye regler for fugleinfluenza. Regler, der ser pæne ud på papiret, men som næppe kommer til at virke i praksis. Ministeren har hverken lyttet til høringssvar eller til indvendinger fra andre partier. Den praksis er vi jo efterhånden ved at være vant til, men hvor er Dansk Folkeparti henne i den sag? Er det sådan, at Dansk Folkeparti endnu en gang bukker og nejer og lægger stemmer til - uden synderlige krav.

I tilfældet her med reglerne om fugleinfluenza er det især økologerne og hobbyfjerkræavlerne, der kommer i klemme. En hobbyfjerkræavler risikerer at skulle gå fra hus og hjem, hvis han indberetter en død høne og det viser sig, at han er kommet til at overtræde en eller anden regel, så han selv skal betale for oprydningen. Man kunne forestille sig, at det måske kunne få nogle til i stedet at grave den døde høne ned i baghaven? Især når vi ved, at der slet ikke er gjort tilstrækkeligt for at informere om reglerne. Der er vel 80-100.000 små fjerkræhold i Danmark. Hvor mange af ejerne ved mon, at deres høns siden i lørdags har skullet blive inde i hønsegården? På denne måde kriminaliserer man en meget stor del af befolkningen. Sker det Dansk Folkepartis velsignelse?

Samtidig er det blevet meget vanskeligt at drive økologisk fjerkræproduktion i dette land. Og hverken ministeren eller Dansk Folkeparti har gjort det mindste for at gøre det nemmere – på trods af gode og konstruktive ændringsforslag fra økologerne selv.

Det er sådanne dilemmaer, som vi i Socialdemokratiet gerne vil undgå. Vi vil ikke være med til at lave regler, der er så urealistiske, at vi på forhånd ved, at borgerne bryder dem - bevidst eller ubevidst. På den måde risikerer vi jo også bare, at fugleinfluenzaen breder sig, og at situationen kommer helt ud af kontrol.

Men det synes Dansk Folkeparti åbenbart ikke at bekymre sig om? Støtter de som sædvanlig bare forbrugerministeren betingelsesløst? Ligesom de også støttede forringelser i fødevarekontrollen og nedskæringer i fødevareforskningen.

Forrige artikel Retten til det gode liv Næste artikel Trafikuheld koster samfundet 10 mia. kr.
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.