Regionspolitikere: Psykiatrien er bedre end sit image

DEBAT: Personalet i psykiatrien er stolte af deres arbejde, men desværre oplever de, at offentligheden kun kender dem for dårlige sager. Det har politikerne et medansvar for at ændre ved at fortælle den gode historie, skriver Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland.

Af Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland (se liste over afsendere i boksen til højre)

Det er tydeligt for enhver, at psykiatrien er under pres og har været det i mange år.

I Region Midtjyllands Psykiatri- og Socialudvalg har vi mødt medarbejdere og ledere i alle dele af psykiatrien til dialog – ansigt til ansigt. Vi drog på besøg i psykiatrien for at lytte og lære. For at høre vores ansattes bud på psykiatriens største udfordringer, succeser, og hvad vi som politikere kan gøre for at hjælpe.

Uanset politisk ståsted er vi fælles om målet; at give mennesker med psykisk sygdom så god behandling som muligt.

Vi blev taget godt imod og fik mange gode bud på, hvordan vi kan bidrage til at udvikle psykiatrien. Dialogmøderne mindede os også om, at psykiatrien er bedre end sit image. For udfordringerne til trods hjælper vores personale hvert år tusindvis af mennesker til et bedre liv.

Dialogen med læger, sygeplejersker, pædagoger, psykologer, socialrådgivere og mange andre faggrupper har afdækket udfordringer, som vi nu tager fat på at løse. Nogle udfordringer kræver, at både kommuner og Folketing spiller med.

Kvalificeret personale er en nødvendighed
Den største udfordring i psykiatrien er, at vi har svært ved at rekruttere personale, så alle stillinger er besat. Det gælder særligt for speciallæger, men også for andre faggrupper.

Personalemangel begrænser, hvordan og hvor mange vi kan hjælpe, og har betydet, at afdelinger er lukket og sammenlagt. Derfor skal vi blive bedre til at fastholde vores personale og til at tiltrække nye ansatte. Vi har behov for, at nye læger, sygeplejersker og psykologer vælger psykiatrien til.

Samtidig er der på tværs af psykiatrien et stort pres på ressourcerne. Der er kommet mange flere patienter, mens ressourcerne ikke er fulgt med. Det presser personalet på både sengeafdelingerne og i ambulatorierne.

Afdelingerne oplever betydelig mangel på sengepladser til patienterne. I årets første måneder var belægningsprocenten 99 procent. Det betyder, at det nogle gange ikke er muligt at indlægge en patient, selv om indlæggelse fagligt set er det rigtige valg. Og at nogle patienter desværre bliver udskrevet, før de og den kommunale støtte, de har brug for, er klar.

Samarbejde med kommunerne skal styrkes
Hver dag er senge, svarende til et helt sengeafsnit, optagede af færdigbehandlede patienter, som venter på, at kommunerne bliver klar med bostøtte, botilbud eller anden hjælp, så patienten kan klare en dagligdag uden for hospitalet.

Alt for ofte må patienter vente i måneder, før det rette tilbud er klar. Det må kommunerne gøre bedre, så patienterne hurtigere kan komme hjem til deres eget liv. Og så vi kan hjælpe de patienter, vi ofte mangler en ledig plads til.

Vi og vores personale ønsker et styrket samarbejde med kommunerne for at sikre sammenhæng i behandlingen. Vi ønsker, at kommunerne i højere grad forpligter sig til at tilbyde hurtig støtte til patienter ved udskrivning.

Samtidig vil vi fra regional side gerne udvikle de udgående funktioner og stille psykiatriens viden og kompetencer til rådighed for kommuner, så børn og voksne med dårlig mental trivsel eller psykisk sygdom hurtigere får den rette hjælp. Uanset om hjælpen er kommunal eller regional.

En fleksibel udrednings- og behandlingsret
I ambulatorierne presses personalet af de mange nye patienter og af udrednings- og behandlingsgarantien. Vi overholder garantien, hvilket er vores personale og lederes fortjeneste.

Garantien har været med til at nedbringe de meget lange ventetider, så patienterne nu oftest får den første tid i løbet af 14 dage. Det ønsker vi at fastholde, så patienterne hurtigt får hjælp.

Flere ansatte ønsker en fleksibel udrednings- og behandlingsgaranti, der i højere grad fokuserer på kvaliteten af arbejdet frem for kvantiteten. Fordi de oplever, at kvaliteten af behandlingen presses, og at det for nogle patienter simpelthen går for stærkt.

Vi skal have vendt den dårlige spiral, psykiatrien har været i. De mange mennesker, der rammes af psykisk sygdom, skal have bedre hjælp.

Ro på og mere tillid
Vores møder med medarbejderne har understreget ønsket om flere pladser, mere personale og et bedre samarbejde med kommunerne.

Samtidig er der behov for, at forskning og udvikling prioriteres, så langt mere af det, vi gør, bliver evidensbaseret. Det er i sig selv et langt, sejt træk. På kort sigt er udfordringen, at forskning kræver et overskud, som en del af vores afdelinger ikke har.

Mange forandringer på kort tid kan spænde ben for udvikling. Personalet i psykiatrien ønsker arbejdsro, mindre kontrol, færre krav om dokumentation, og at vi viser større tillid til deres faglige ekspertise.

Tillid er forudsætningen for, at vi kan lykkes med at lette dokumentationsbyrden, så der bliver mere tid til kerneopgaven – behandlingen af den enkelte patient.

Vi skal også inddrage patienter og pårørende mere, nedbringe tvang og udvikle behandlingsmetoder, hvor medicin fylder mindre.

Skal vi kunne alt det, kræver det et markant økonomisk løft ud over de 25 millioner, vi i Region Midtjylland selv bevilgede ekstra i 2018, og de 43 millioner, som blev øremærket til psykiatrien i økonomiaftalen med regeringen for 2019.

Psykiatrien er bedre end sit image
Vi har mødt et fagligt stolt personale. Stolte over deres arbejde, over sammenholdet og forandringsvilligheden. Stolte, når nye ting lykkes, når afdelinger reducerer brugen af bæltefikseringer markant og overholder patienternes udrednings- og behandlingsret måned efter måned.

Desværre oplever personalet, at psykiatrien i offentligheden især kendes på dårligdommene. Fokus er ofte på det, der går skidt.

Det har vi som politikere et medansvar for at ændre. Psykiatrien er ikke sort-hvid. På trods af de mange problemer hjælper vores personale hvert år tusindvis af mennesker til et bedre liv. Den historie skal også fortælles.

Psykiatrien er bedre end sit image – og vi vil sammen på tværs af partier arbejde for, at der bliver meget mere at være stolt over i de kommende år.

Tak for dialogen. Vi glæder os til snart også at invitere patienter og pårørende til dialog om fremtidens psykiatri.

Forrige artikel DI: Fødevarevirksomheder kan ikke løfte danskernes sundhed alene DI: Fødevarevirksomheder kan ikke løfte danskernes sundhed alene Næste artikel Region Hovedstaden: Dyr medicin bør anvendes mere intelligent Region Hovedstaden: Dyr medicin bør anvendes mere intelligent
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.