Region Midtjylland er ikke bagud med Sundhedsjournalen

DEBAT: Det var en misforståelse, da regionerne i forbindelse med lanceringen af Sundhedsjournalen nævnte, at Region Midtjylland endnu ikke var klar. Det fortæller direktør i Region Midtjylland Ole Thomsen.

Af Ole Thomsen
Direktør, Region Midtjylland

Det er godt at være åben om sine fejl. Godt - og indimellem hårdt. Det ved man, hvis man er ansvarlig for store it-projekter. Til gengæld er det så også rigtig træls at få kritik for noget, man ikke har gjort.

I sidste uge lancerede regionerne Sundhedsjournalen og kunne med stor glæde sige: "Nu har vi den landsdækkende patientjournal i Danmark." Desværre blev det fulgt op af et ærgerligt "lige med undtagelse af Region Midtjylland".

Ærgerligt for sundheds-it
Det er ærgerligt for de midtjyske borgere, som måske så ikke benytter sig af Sundhedsjournalen, fordi de tror, vi ikke er med. Ærgerligt for det sundhedspersonale, som så måske ikke helt opdager, hvilke muligheder vi faktisk har for at dele data. Og ærgerligt for sundheds-it generelt, som endnu engang kom til at ligne noget, der kun næsten fungerer.

Fakta er, at alle offentlige hospitaler leverer data til Sundhedsjournalen. Og det er de data, der gør journalen værdifuld. Fakta er også, at alle borgere og alt relevant personale på hospitalerne og i lægepraksis har adgang til de data, der er i Sundhedsjournalen.

Kun en trykknap mangler
Det eneste, vi ikke har i Region Midtjylland, og som måske har været årsag til misforståelsen, er en "trykknap" fra vores elektroniske patientjournal, MidtEPJ, til Sundhedsjournalen. Vi ærgrer os selvfølgelig over, at trykknappen ikke er på plads. For det ville være en lækker og nyttig feature. Og vi glæder os til, at trykknappen kommer senere på året.

Men i langt det meste daglige arbejde har det ikke nogen praktisk betydning.
For borgerne betyder det ikke noget. For de praktiserende læger betyder det ikke noget. Og for personalet på sygehusene betyder det kun noget i de tilfælde, hvor de har brug for de få data, der ikke findes i Sundhedsjournalens forgænger: e-Journalen. Vi har nemlig en "trykknap" til e-Journalen fra MidtEPJ.

Det nye ved Sundhedsjournalen er først og fremmest, at designet er mere brugervenligt, og så kan man som noget nyt også se svar fra laboratorieprøver.

Hvis en læge eller anden relevant sundhedsperson har brug for at se netop prøvesvar, er det en smule mere besværligt end at bruge e-Journalen, fordi man så er nødt til at gå på Sundhedsjournalen uden om den elektroniske patientjournal.

Vi hilser altså den landsdækkende patientjournal, Sundhedsjournalen, velkommen - også i Region Midtjylland.

Forrige artikel Eksisterer der ulighed i det danske sundhedsvæsen? Eksisterer der ulighed i det danske sundhedsvæsen? Næste artikel Velfærdsteknologi er ikke en spareøvelse Velfærdsteknologi er ikke en spareøvelse
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.