Region Hovedstaden: Vi har stadig god akutpsykiatri

DEBAT: På trods af en reduktion i det psykiatriske akutberedskab holder Region Hovedstaden stadig meget højt niveau på området, skriver Peter Berlac, overlæge og enhedschef for præhospital akutmedicin i Region Hovedstaden.

Af Peter Berlac
Overlæge og enhedschef for præhospital akutmedicin i Region Hovedstaden

Udgangspunktet for Region Hovedstadens budgetlægning for 2017 har været en meget stram økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner, som har indebåret svære regionale prioriteringer. I alt indebærer det vedtagne budget for 2017 besparelser og omprioriteringer for i alt omkring 640 millioner kroner.

I den svære prioritering er det besluttet at reducere Det Psykiatriske Akutberedskab på fire hverdage om ugen i tidsrummet kl. 16-08. Dette er ikke en konsekvens af budgettet for Akuttelefonen 1813, men hænger sammen med, at regionens Præhospitale Virksomhed også har skullet bidrage med deres andel til de samlede nødvendige besparelser i regionen.

Det vil sige, at det er en beslutning i forbindelse med budget 2017. Lederen i Psykiatrisk Akutberedskab har været orienteret om beslutningen. Det er en drøftelse, vi har haft internt i virksomheden om, hvilke opgaver der kan varetages af andre i henhold til lovgivningen – og ikke nødvendigvis på samme kvalitetsniveau.

Området er prioriteret
Vi er helt enige om, at det her er et tab. Det er ikke noget, vi er glade for. Men det psykiatriske akutberedskab kommer forsat til at køre – dog reduceret. Vi er ikke glade for at reducere funktionen, men det er den eneste af vores akutte opgaver, der kan varetages - bare på et andet fagligt niveau - af andre læger.

Endeligt skal man huske, at udviklingen på området ikke har stået stille. Psykiatrien har fået Gadeplansteams, opsøgende psykiatere, nye systematiske samarbejder mellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatriske bosteder – for bare at nævne nogle af de ting, som er sket. Og Akutberedskabet har fået en forsøgsordning med Sociolancen. Det erstatter ikke det Psykiatriske Akutberedskab, men det siger noget om, at dette er et område, som er prioriteret både fagligt og politisk.

Det betyder, at ydelserne fremover bliver varetaget af det eksisterende psykiatriske system under Region Hovedstadens Psykiatri og via akutlægebilerne. Personalet på akutlægebilerne varetager i forvejen akutte tvangsindlæggelser i dagtid, eller når det Psykiatriske Akutberedskab er indisponibelt af anden årsag.

Tilbyder stadig noget ekstra
Opgaven vil således fremover blive løst af akutlægebilerne, hvis der akut er behov for fysisk fremmøde hos borgeren for eksempel i forbindelse med tvangsindlæggelser. Der vil formentlig komme en række tilfælde, hvor somatiske læger - 1813-læger og akutlæger - skal vurdere en situation, som de ikke er i stand til - men her vil de blive kørt ind på en psykiatrisk akutmodtagelse til en psykiatrisk vurdering dér. Patientsikkerhedsmæssigt er der ikke noget at komme efter.

Allerede før besparelsen var somatiske læger for eksempel involveret i behandling af akutte psykiatriske patienter. Det kommer de til at være mere fremover. Det psykiatriske akutberedskab vil stadig være til stede i weekenderne, hvor behovet er størst, ligesom vi selvfølgelig har døgnåbent på vores psykiatriske akutmodtagelser. Derudover er Region Hovedstaden stadig den eneste region i Danmark med en psykiatrisk akutlægebil, og derfor tilbyder vi stadig noget ekstra i forhold til de andre regioner.

Forrige artikel Patienterstatningen: Nordisk forspring ved kliniske forsøg Patienterstatningen: Nordisk forspring ved kliniske forsøg Næste artikel Hæstorp: Danmark inspirerer til bæredygtig sundhed Hæstorp: Danmark inspirerer til bæredygtig sundhed
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.