Regeringen vil give lesbiske lov til at blive gravid med partnerens æg

Regnbuefamilier skal fremover have nemmere ved at få børn. Med et nyt forslag vil regeringen tillade, at en kvinde kan modtage både æg og sæd fra donorer – uden at der nødvendigvis er en sundhedsfaglig begrundelse.

Det skal være muligt for lesbiske par, at den ene partner donerer æg til den anden partner.

Det mener regeringen, som har sendt et aftaleudkast til Folketingets partier.

I og med at den ene har doneret æg, og den anden bærer graviditeten, vil begge kvinder føle sig biologisk knyttet til barnet, er argumentet.

Hidtil har dobbeltdonation – som det kaldes, når en kvinde modtager både æg og sæd fra donorer – kun været lovligt i tilfælde, hvor der er en sundhedsfaglig begrundelse for at tilbyde det.

Flere organisationer og partier har presset på for at lovliggøre partnerægdonation – også når der ikke er en sundhedsfaglig begrundelse.

{{toplink}}

Kommer LA i forkøbet

Folketinget skulle førstebehandle et beslutningsforslag fra Liberal Alliance og Alternativet om netop det onsdag i denne uge, men regeringen ser ud til at komme de to partier i forkøbet.

I et skriftligt svar til Altinget, hvor sundhedsminister Sophie Løhde (V) svarer på en kritik af processen omkring regeringens aftaleudkast, lyder det fra Sophie Løhde, at regeringens forslag svarer til Liberal Alliances og Alternativets forslag.

"Indholdet af den korte aftaletekst er i øvrigt velkendt, i og med at det er identisk med det beslutningsforslag, som LA og Alternativet fremsatte i november 2023, og som partierne skulle førstebehandle i denne uge," skriver sundhedsministeren og fortsætter:

"Det eneste nye er, at vi vil fremsætte lovforslaget på et senere tidspunkt netop for at sikre en ordentlig lovproces, hvor der blandt andet er god tid til høring."

{{toplink}}

Etisk Råd har ændret holdning

I 2017 tog Etisk Råd stilling til dobbeltdonation.

Dengang lød det fra et flertal i rådet, at dobbeltdonation bør tilbydes på sundhedsfaglig indikation – for eksempel i forbindelse med infertilitet eller risiko for alvorlig sygdom hos barnet.

Men flertallet anbefalede altså ikke dengang at gå så langt, som regeringen nu vil.

Sidste år kom der imidlertid nye anbefalinger fra Etisk Råd. I en udtalelse om surrogatmoderskab tog rådet igen stilling til dobbeltdonation. Og denne gang anbefalede et flertal af rådsmedlemmerne, at det vil være etisk forsvarligt at gøre brug af dobbeltdonation. Men det er altså kun dobbeltdonation i forbindelse med surrogatmoderskab, Etisk Råd for nyligt har taget stilling til.

Regeringen har allerede mødt kritik for at give partierne en for kort tidsfrist til at forholde sig til, om de vil være med i aftalen. Læs mere om det her.

Forrige artikel Overblik: Her afholdes forårets politiske landsmøder Overblik: Her afholdes forårets politiske landsmøder Næste artikel Løkke fik alle til at tale om færre regioner. Nu vil Radikale åbne debat om flere men mindre regioner Løkke fik alle til at tale om færre regioner. Nu vil Radikale åbne debat om flere men mindre regioner
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.