Regeringen udskyder igen uddannelsesreform for kommende pædagoger

Den lovede reform af professionsuddannelserne lader vente på sig. Nu er den udsat til først at blive præsenteret efter sommerferien. Uddannelsesminister Christina Egelund "håber tålmodigheden rækker lidt endnu"

Først var det januar, så maj, og nu skal vi vente til efter sommerferien, før regeringen præsenterer den reform af professionsuddannelserne, den har lovet.

Det erfarer Altinget fra flere sider heriblandt fra kilder, der har direkte kendskab til regeringens planer.

Regeringen vil vende mange års fald i ansøgertallet til uddannelserne, som i sidste ende blandt andet fører til mangel på pædagoger, lærere og sygeplejersker. Den vil samtidig også gøre uddannelserne bedre.

Det ærgrer forkvinde for Danske Professionshøjskoler Camilla Wang, at reformen nu er udsat:

"Det er en meget dårlig nyhed, som jeg tager imod med stor bekymring og stor ærgrelse Gennem flere år har vi gjort opmærksom på tendensen med faldende søgning, som har været på vej en retning, som kan ende galt for Danmark. Det er vigtige professioner, vi uddanner til, og vi mangler de studerende i dag," siger Camilla Wang.

Hun pointerer, at der i aftalen om universitetsreformen står, at professionsuddannelserne skulle reformeres i 2023.

"Og så har vi hørt ministeren sige, at det ville komme i foråret 2024. Jeg troede det blev udsat, fordi man ville gå grundigere til værks. Og det har vi ventet på hen over vinteren. At vi nu hører, at det er udsat til efter sommerferien, frustrerer og bekymrer mig dybt," siger hun.

Egelund håber tålmodigheden rækker

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) skriver i et svar til Altinget, at regeringen er i gang med en omfattende reform af uddannelser fra folkeskole til videregående uddannelser. 

"Jeg ved, at der er mange, som afventer regeringens udspil, og som har gjort det i en rum tid, men jeg håber, at tålmodigheden rækker lidt endnu. Arbejdet med at tilrettelægge udspillet pågår stadig, og det er vigtigt for mig, at vi bruger den tid, det tager for at kunne præsentere et gennemarbejdet udspil, som rent faktisk leverer løsninger på de udfordringer, vi står over for," skriver hun. 

Ministeriet bekræfter over for Altinget, at reformen ikke kommer på denne side af sommerferien. Ministeren skriver videre: 

"Jeg ser det som en bunden opgave, at vi skal lave en reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser, hvor vi skruer på alle knapper for at styrke de vigtige uddannelser til eksempelvis sygeplejerske, pædagog og el-installatør."

Hos Dansk Erhverv giver udsættelsen anledning til håb om en bedre reform. Det siger uddannelsespolitisk chef, Mads Eriksen Storm:

"Om vi var gået i gang nu eller efter sommerferien er ikke så vigtigt. Det er vigtigere, at vi laver en grundig og gennemtænkt reform. Det er også det vigtigste, vi kan gøre for de næste årgange. Der er nogle problemer, der skal løses, dem vil vi meget gerne være med til at løse," siger han.

"Det er klogt lige at trække luft ind"

Både Weekendavisen og A4 har kunnet beskrive, at regeringen internt har diskuteret at forkorte flere uddannelser på professionshøjskolerne, heriblandt socialrådgiveruddannelsen og pædagoguddannelsen.

Ideen skulle være, ligesom med universitetsreformen, at forkorte uddannelserne for at geninvestere de sparede penge på højere kvalitet, mindre hold og mere underviserkontakt.

Kort efter det reagerede en stor del af fagbevægelsen med en kampagne med skrap kritik af planerne.

Elisa Rimpler, formand for BUPL siger i en skriftlig kommentar, at nyheden om forsinkelsen i hendes øjne er et udtryk for at regeringen har lyttet til kritikken:

”Det er jeg glad for. Jeg tror, det er klogt lige at trække luft ind. Jeg vil igen gerne opfordre til, at regeringen inddrager parterne i arbejdet, så vi sammen kan sikre den rigtige retning. Når det er sagt, er det også vigtigt, at vi snart finder den rigtige vej. Pædagoguddannelsen bløder studerende og har hårdt brug for et økonomisk løft, så den igen bliver et attraktivt valg for de unge.”

{{toplink}}

Frygter lukkede uddannelser

Den helt store udfordring for professionsuddannelserne er, at ansøgertallene er faldende.

Camilla Wang frygter derfor, at der med en forsinket reform, kommer til at gå endnu et år, før reformen kan implementeres.

"Det er brandærgerligt, når vi ved, der er brug for store forandringer," siger hun.

Det betyder derfor endnu et år med faldende ansøgertal, og dermed også skrumpende økonomi til uddannelsesstederne.

"i har så meget færre ansøgere, at det kræver tilpasninger på landets professionshøjskoler allerede. Det betyder jo noget for de studerende også, når der er den slags turbulens. Og det betyder, at mindre udbud, som eksempelvis læreruddannelsen i Skive, bliver truede. Det er en møgsituation."

{{toplink}}

Forrige artikel Radikale klar til at sikre regeringen flertal for økonomiaftaler med kommuner og regioner Radikale klar til at sikre regeringen flertal for økonomiaftaler med kommuner og regioner Næste artikel Nu giver Løhde indikation på, hvor mange unge i mistrivsel kommuner skal hjælpe Nu giver Løhde indikation på, hvor mange unge i mistrivsel kommuner skal hjælpe
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.