Radikale regionsrådskandidater: Patienter skal tilbydes et alternativ til psykiatrisk medicin

Vi skal skabe et mere menneskeligt behandlingssystem i psykiatrien. Fremfor et ensidigt fokus på medicinering, bør vi som politikere skabe bedre forudsætninger for at kunne tilbyde alternative behandlingsformer, skriver regionsrådskandidater Jeppe Fransson og Anne Skau Styrishave.

Af Jeppe Fransson og Anne Skau Styrishave
Regionsrådskandidat, Region Sjælland, socialrådgiver og spidskandidat til regionsrådet, Region Syddanmark, kandidat til Odense Byråd

Alt for mange danskere med psykisk sygdom parkeres på årelange medicinske behandlinger i vores sundhedssystem. Vel at mærke medicinske behandlinger, hvor der er gode ikke-medicinske supplementer og alternativer. Men at en medicinsk behandling altid er den mest effektive behandling er en grundlæggende misforståelse, vi er nødt til at gøre op med, hvis vi skal skabe et mere menneskeligt behandlingssystem.

Vi ser derimod først og fremmest det forholdsvis ensidige fokus på medicinering som en måde at spare penge på, der desværre langt fra altid er til gavn for patienterne. Et udtryk for en politisk, økonomisk prioritering - eller måske mangel på samme.

I 2018 anslog man, at over 700.000 danskere (2018-tal) bruger psykiatrisk medicin. Mange af disse danskere er i årelange forløb i psykiatrien, hvor de enten er på den samme medicin i flere år eller afprøver forskellige præparater uden den ønskede virkning. Det kan i mange tilfælde være en nytteløs måde at behandle psykisk sygdom på, hvis vi ikke har et bredere fokus i behandlingen af patienten.

Alene den tilgang, at vi udskriver medicin til danskere med psykisk sygdom, uden andre indsatser og håber på en virkning, er i vores øjne bekymrende. Der er nemlig ikke evidens for, at medicinsk behandling på en lang række psykiske sygdomme er mere effektivt end psykoterapi. Faktisk viser et videnskabeligt metastudie, at behandling med psykiatrisk medicin er helt uden effekt for mange patienter.

Vender vi blikket mod forskningen i virkningen af psykoterapi, så er det dobbelt så effektivt som behandling med antidepressiv medicin. Selv elektrochokbehandling er mere effektivt mod depression end antidepressiv medicin. Samtidig lever mange patienter med bivirkninger af medicinen. Dette er bivirkninger som skade på tænderne, vægtøgning og risikoen for bivirkninger på kroppens hormonsystemer.

For eksempel viser videnskabelige undersøgelser at over 30 procent af alle brugere af antidepressiv medicin har nedsat sexlyst. Alligevel fik 426.000 danskere i 2020 udskrevet antidepressiv medicin - mange af dem uden at modtage sideløbende terapeutisk behandling.

Det er klart, at nogle psykiske sygdomme og/eller patienter kræver medicinsk behandling. Men meget psykisk sygdom kan behandles endnu bedre, hvis borgerne tilbydes psykoterapi. Enten som et alternativ til den medicinske behandling eller som et supplement.

Systemet skal kunne rumme behandlingsalternativer

Vi mener derfor, at regionerne i langt højere grad skal prioritere midlerne til at kunne tilbyde et terapeutisk behandlingsalternativ til patienter i medicinsk behandling.

Vi ønsker selvfølgelig ikke at gøre os til dommere over, hvilken medicin eller hvilken form for terapi, der skal tilbydes patienterne. Det skal fortsat være op til de fagprofessionelle.

Men som politikere er det vores opgave at sætte rammerne for vores sundhedsvæsen, og sikre, at fagpersonalet har de bedst mulige værktøjer i redskabskassen til at behandle vores patienter. Og vi mener, at en del af rammerne er at sikre, at vi behandler effektivt og mest hjælpsomt er ved ikke bare at tilbyde medicinsk behandling, men også at have andre muligheder på hylderne– og noget kunne tyde på, at vi ikke gør det i tilstrækkelig grad i dag.

At udvide fagpersonalets værktøjskasse for, hvad der er muligt for dem at tilbyde patienterne kan naturligvis ikke stå alene. Det skal ses i en bredere sammenhæng og som en del af en større ambition om at forbedre det psykiatriske system i Danmark - og prioritere flere økonomiske ressourcer til området.

Især skal mulighederne for at stille den korrekte diagnose forbedres, hvilket vil reducere sandsynligheden for virkningsløs medicinering. Det kræver en generel opprioritering af området, og en investering i mere forskning og viden om forskellige behandlingsformer. Men vi tror på, at dette er et skridt i den rigtige retning.

LÆS OGSÅ: Psykiatere: Forældede pakkeforløb fastholder sårbare patienter i psykisk sygdom

Forrige artikel DH: Lovgivning og organisering er ikke fulgt med udviklingen DH: Lovgivning og organisering er ikke fulgt med udviklingen Næste artikel Diabetesforeningen og Medicoindustrien i fælles opråb: Diabetesteknologi skal prioriteres Diabetesforeningen og Medicoindustrien i fælles opråb: Diabetesteknologi skal prioriteres
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.