Privat sundhedsaktør: Lad de private hjælpe med at uddanne læger

Med langsigtede aftaler om uddannelse af læger på tværs af det offentlige og private, kan vi sikre høj og ensartet kvalitet i uddannelse. Hvis det offentlige insisterer på at uddanne selv, vil uddannelsen kun blive længere, skriver Bent Wulff Jakobsen.

Det tager mange år at specialisere sig som kirurg. Sådan skal det være, for det kræver en høj faglighed. Desværre mangler vi dem i det danske sundhedsvæsen. I dag står det offentlige sundhedsvæsen over for den ekstra udfordring, at mange af de operationer, som kirurgerne skal lære af, er flyttet ud til private. Det er dog kun en udfordring, fordi det offentlige ikke samtidig lader os uddanne kirurgerne.

Hvis det offentlige, som i dag, insisterer på at uddanne kirurgerne selv, så risikerer vi, at en i forvejen lang uddannelse bliver endnu længere, fordi der ganske enkelt ikke er operationer nok, som de unge læger kan lære af. Virkeligheden er dog, at operationerne findes. De er bare flyttet over i det private via behandlingsgarantien, som en naturlig del af et samlet sundhedsvæsen med patienten i fokus.

Uddannelse på tværs
Som led i et mere integreret offentligt-privat samarbejde, vil det være naturligt at indgå langsigtede aftaler om uddannelse på tværs. Med langsigtede aftaler kan vi sikre høj og ensartet kvalitet i uddannelse og praktik og tilrettelægge nogle uddannelsesforløb, hvor det er afgørende, at kommende kirurger får adgang til de rette operationer, uanset om det er hos offentlige eller private hospitaler.

Vi private aktører har en fælles interesse med de offentlige aktører i et langsigtet, forpligtende samarbejde. Vi mangler kun at sætte os sammen og komme i gang.

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringspartier: Det skal være slut med diskrimination af homoseksuelle bloddonorer Regeringspartier: Det skal være slut med diskrimination af homoseksuelle bloddonorer Næste artikel Nyreforening og fond: Grotesk at nyredonation i udlandet ikke giver ret til tabt arbejdsfortjeneste Nyreforening og fond: Grotesk at nyredonation i udlandet ikke giver ret til tabt arbejdsfortjeneste
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.