Patientforeningerne løfter en stor offentlig opgave

DEBAT: Patientforeningerne larmer, men hvad er problemet? spørger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen, i dette kritiske modsvar til Altingets artikelserie om patientforeninger.

Af Lene Witte
Direktør i Gigtforeningen

I en artikelserie om de ti største patientforeninger i Danmark har Altinget valgt en ærgerlig sur indgangsvinkel.

Patientforeningerne - bl.a. Gigtforeningen - får flere og flere medlemmer, danskerne vil gerne støtte os økonomisk, og vi sætter vores præg på den politiske dagsorden og på samfundsdebatten. Men det er alt sammen noget skidt. I hvert fald hvis man skal tro Altinget, der til lejligheden (kun) har kunnet få opbakning til vinklen af en forhenværende sundhedsminister.

Hvad er problemet?
Man fristes til at spørge: Hvad er egentlig problemet?

Ja, vi får flere og flere medlemmer. Og heldigvis for det. Faktisk trives Foreningsdanmark i patientforeningerne. Her hjælper de mange frivillige andre, ofte mennesker i en svær situation, med viden, rådgivning, støtte og opbakning. Det er til gavn og glæde for både de syge og de pårørende. De mange mennesker, der frivilligt melder sig ind og betaler af egen lomme, ønsker at støtte dette arbejde. Problem?

Ja, vi får mange økonomiske bidrag. Og heldigvis for det. Vi bruger pengene med omtanke, så de kommer mennesker med en gigtdiagnose til gavn, nu eller i fremtiden. F.eks. ejer Gigtforeningen et hospital, der er blandt landets bedste til behandling af leddegigt. Vi driver også tre behandlingscentre, der har særlig ekspertise inden for rehabilitering, så mennesker med en kronisk sygdom kan lære at klare sig selv bedst muligt. Efter et ophold vender nogle endog tilbage til arbejdsmarkedet.

Vi bruger også pengene på at rådgive. Alle - uanset om man er medlem eller ej - kan ringe til Gigtforeningens Rådgivning og få hjælp i en aktuel situation eller krise af en læge, en psykolog, en socialrådgiver, en ergoterapeut eller fysioterapeut, en advokat eller en kostvejleder. Endelig bruger vi pengene på at finansiere forskning i gigt, så behandlingen fremover kan blive endnu bedre. Vi har f.eks. for nylig doneret 500.000 til forskning i børnegigt. Faktisk finansierer vi en betydelig del af al gigtforskning i Danmark. Problem?

Ja, patientforeningerne larmer
Ja, patientforeningerne larmer i debatten. Og heldigvis for det. Vi har på hver vores område (diagnose) større ekspertise end de fleste politikere og bruger naturligvis vores stemme på at tale vores medlemmers sag. Nogle gange skælder vi ud. Andre gange præsenterer vi en række konstruktive forslag til, hvordan man kan gøre tingene endnu bedre til gavn for patienterne. I paraplyorganisationen Danske Patienter løfter vi i flok fælles problemer, og vi hjælper de patientgrupper, der ikke har overskud til at skabe debat om deres sager. Danske Patienter var sidste år blandt de mest synlige foreninger på sundhedsområdet. Problem?

Patientforeningerne i Danmark er med til at løfte en stor offentlig opgave. Vi bidrager med både viden, støtte, forskning og penge på sundhedsområdet - og vores indsats gælder børn og voksne, den gælder forebyggelse og behandling, og den gælder dem, der er kronisk syge i dag og dem, der vil blive ramt af sygdom i fremtiden.

Altinget har valgt at se på udviklingen med mørke briller på. Trist, men selvvalgt. Jeg vælger derimod at glæde mig over den store opbakning til både Gigtforeningen og de øvrige dygtige patientforeninger. Og jeg vælger at glæde mig over, at flere og flere danskere anerkender indsatsen med et medlemskab eller med et økonomisk bidrag. God sommer.

Forrige artikel Hospitaler overinformerer nervøse patienter Næste artikel Undskyld, men er der (også) en læge til stede? Undskyld, men er der (også) en læge til stede?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.