Øget kræftfokus smitter af på industrien

NYHED: Producenterne af kræftmedicin nyder godt af den øgede fokus på kræftbehandlingen i Danmark. Salget af medicin er mangedoblet de seneste år.

Den massive politiske fokus på kræftbehandling giver også gode kår for producenterne af kræftmedicin.

Ikke kun fordi det betyder flere penge i kassen, men også fordi de nyere og bedre medicintyper hjælper patienterne til et bedre liv. Hvor kræftpatienter for 10 år siden groft sagt fik besked på at gå hjem og dø, behandler man i dag langt hurtigere og bedre, siger direktør i Lægemiddelindustriforeningen Ida Sofie Jensen.

"For blot få år tilbage brugte man slet ikke biologisk kræftmedicin, men det gør man i dag med stor succes. Og det skyldes ikke mindst, at lægerne og sygehusene er blevet bedre til at tage nye lægemidler i brug," siger direktør i Lægemiddelindustriforeningen (LIF) Ida Sofie Jensen.

Behandlingen af kræft har ifølge Ida Sofie Jensen nærmest gennemgået en revolution, så sygdommen nu er gået fra primært en dødelig sygdom til overvejende at være en kronisk sygdom, Og det betyder, at flere bliver behandlet og opereret samtidig med, at nye lægemidler hurtigere bliver taget i brug.

"Det betyder selvfølgelig også, at salget af medicin til kræftpatienter er steget," siger Ida Sofie Jensen.

Og stigningen er ikke til at tage fejl af. Det offentliges udgifter til kræftlægemidler er steget fra 187 mio. kr. i 1999 til 1,23 mia. kr. i 2006.

Hos en af de store producenter af kræftmedicin, GlaxoSmithKline, kan den medicinske direktør Ebbe Englev også snakke med om den ændrede fokus på kræftbehandling.

"Den øgede fokus betyder helt klart, at nye og bedre lægemidler bliver taget hurtigere i brug. Lægerne er interesseret i at prøve nye medicintyper hurtigere i dag, end de var tidligere," siger Ebbe Englev.

Processen med at få lægerne til at acceptere et nyt kræftprodukt var tidligere ifølge Ebbe Englev meget langsommelig, men lægerne siger i dag god for medicinen, hvis det i europæisk sammenhæng er blevet godkendt. En utænkelig metode for år tilbage.

Login