Nyreforeningen: Der er brug for en national plan for forebyggelse af kroniske sygdomme

For stort fokus på udviklingen af ny medicin må ikke skygge for forebyggelsen af kroniske sygdomme. Hvis vi for alvor skal højne danskernes helbredmæssige tilstand og sikre danskernes sundhed, bør vi sætte langt mere fokus på sygdomsforebyggelse, skriver Malene Deele.

Løbende melder forskere om, at der er udviklet ny og forbedret medicin til mennesker med en kronisk sygdom.

Det er naturligvis godt, at der løbende sker fremskridt i den måde, som vi behandler sygdomme på. Men når det er sagt, må det store fokus på udvikling af ny medicin ikke skygge for forebyggelsen af sygdom. Samfundsøkonomisk giver det nemlig god mening at satse meget mere på forebyggelse, end vi gør i dag. 

Fra min egen verden som landsformand for Nyreforeningen, der er en patientforening for landets nyresyge og deres pårørende, ved jeg eksempelvis, at hjertekarsygdomme, diabetes og nyresygdom forstærker hinanden og ofte følger hinanden.

Men selvom det er almen viden, bliver det alligevel glemt. Udfordringen er, at sygdom ofte dækker flere områder, og derfor har vi brug for en national handlingsplan for forebyggelse af kroniske sygdomme. En plan, som har fokus rettet på flere sygdomme og på samarbejder på tværs af sundhedsvæsenet.

I dag er vores sundhedsvæsen bygget op i siloer, som hver har deres medicinske speciale forstået på den måde, at når man lider af mere end en kronisk sygdom, så må man gå til én afdeling med sin nyresygdom, en anden med sin diabetes og en tredje med sin hjertesygdom.

Fokus på tværgående samarbejder

Konkret lider næsten 1,2 millioner danskere af to eller flere kroniske sygdomme, hvorfor det er hverdagen for rigtig mange mennesker, at de bliver kastet fra en afdeling til en anden i jagten på en hverdag uden gener fra sygdommen.

For at sikre disse mange patienter er det derfor vigtigt, at der bliver arbejdet på tværs af medicinske specialer om forebyggelse. Diabetes og nyresygdom er eksempelvis modstridende sygdomme, og der er behov for en samlet indsats, hvis ikke vores patienter skal få svære og mere alvorlige forløb, herunder dødsfald.

Som talsmand for medlemmerne af en af de danske patientforeninger, som hver dag mærker dette, vil jeg appellere til beslutningstagerne på sundhedsområdet om, at der bliver udarbejdet en samlet plan for at forebygge kroniske sygdomme på tværs af sundhedsvæsenet. På den måde kan vi sikre menneskers livskvalitet og sundhed længst og bedst muligt. 

Vi skal sikre den tidlige indsats

I en handlingsplan for forebyggelse bør der være fokus på at bruge den viden og de data, som vi allerede har tilgængelig.

Tænk, hvis vi kunne samkøre viden fra databaser om forskellige kroniske sygdomme og på den måde opspore de mennesker, der har brug for en tidlig indsats for ikke at udvikle flere kroniske sygdomme?

Konkret bør vi afsætte ressourcer til at uddanne læger og skabe rammer, som primært har fokus på forebyggelse både på tværs af sygdomme og på tværs af sektorer.

Udfordringen i dagens Danmark er, at vi taler meget om sygdom og sygdomsbekæmpelse, men hvis vi for alvor skal højne danskernes helbredmæssige tilstand og sikre danskernes sundhed, bør vi sætte langt mere fokus på forebyggelse – både samfundsøkonomisk og livskvalitetsmæssigt er det en god ide.

Så lad os komme i gang med det samme.

{{toplink}}

Forrige artikel Overlæger: Personaleflugten fra Østdanmarks sygehuse bunder i destruktiv ledelse og katastrofal digitalisering Overlæger: Personaleflugten fra Østdanmarks sygehuse bunder i destruktiv ledelse og katastrofal digitalisering Næste artikel Forsker: Social ulighed i sundhed er en stor pærevælling af uklarheder Forsker: Social ulighed i sundhed er en stor pærevælling af uklarheder
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.