Nye toner i den offentlige indkøbs-melodi

DEBAT: Det danske sundhedssystem har ikke råd til at gå efter kortsigtede besparelser. Det skriver direktøren i Medtronic North-East Europe, Mette-Marie Harild. Hun mener, at der er brug for, at man tænker bredere og sigter mod mere sundhed for pengene.

Af Mette-Marie Harild
Direktør i Medtronic North-East Europe

I de seneste år har det politiske system presset indkøberne til de offentlige hospitaler til at opnå ”her-og-nu-besparelser”.  Systemet har været båret af snævre driftsøkonomiske principper, hvor begreber som suboptimering, kassetænkning og siloer har hersket.

Problemet ved et sådant system er, at hospitalerne, patienterne og sundhedsvæsnet som helhed ikke får de bedste løsninger. De fleste udbud har lagt sig fast på konkrete produkttyper og bestemte løsninger - ofte uden at have blik for den bredere sammenhæng og mere langsigtede perspektiver.

Behov for ny fremgangsmåde
Der er behov for, at vi bevæger os væk fra et system, hvor der fokuseres snævert på enkeltprodukters pris i jagten på at skære omkostninger på den korte bane. I stedet burde systemet fremme en anden type jagt på at finde gevinsterne, behandle flere patienter og sikre vækst og mere sundhed for danske borgere.

Alle, der bliver ramt af sygdom, ønsker at få den bedst mulige behandling. Og i takt med at der kommer flere og flere kronisk syge, bliver vi nødt til at skabe incitamenter, der fremmer innovation. Vi bør stræbe efter at få et sundhedsvæsen, der jager værdier i et samfundsmæssigt perspektiv, og finder ud af, hvad der giver mest værdi for patienterne. Hvordan det stigende kapacitetsproblem bliver løst, og hvordan patienterne kommer hurtigere ud af sygesengen, så de kan få et bedre liv og bidrage til samfundets velfærd og vækst.

For at nå dertil er der behov for frugtbare dialoger mellem udbydere og leverandører. Vi fra de private virksomheder siger ikke, at vi kan løse alt, men vi sidder med nogle af løsningerne til et mere innovativt og smartere indrettet sundhedssystem. Hvis de rigtige personer fra det offentlige og det private sætter sig sammen som partnere, kan vi finde svaret. Hver for sig når vi ikke langt, men sammen kan vi nå resultater, der sikrer, at patienterne får behandlinger, der er både livsbevarende, innovative og omkostningseffektive  –  og vigtigst af alt giver bedre kvalitet for patienterne.

Leverandørerne har også et ansvar
Samtidigt med at udbyderne skal ændre fokus, skal vi som leverandører naturligvis også indstille os på at redefinere vores tilbud til sundhedsvæsenet. Vi skal ikke nøjes med at levere pacemakers, diabetespumper og hjerteklapper ved hospitalets dør. Vi skal tage ansvar og garantere, at vi virkelig leverer værdi gennem hele behandlingskæden. Ikke alene værdi, der relaterer sig til selve produktet, men også værdi, der relaterer sig til effektivitet og forbedring af patientens oplevelse af forløbet. Som ægte partnere til hospitalerne skal vi være med til at sikre bedre sundhed.

Den nye udbudslov, der netop er sat i høring, ændrer nok ikke med et trylleslag det danske sundhedsvæsen, men den åbner for muligheder for et mere innovativt og dialogbaseret samarbejde mellem offentlige og private parter. Det er en melodi, som vi private meget gerne synger med på.

Forrige artikel Master i fysioterapi har hjemme på professionshøjskolerne Master i fysioterapi har hjemme på professionshøjskolerne Næste artikel Diabetikere risikerer øget brugerbetaling Diabetikere risikerer øget brugerbetaling
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.