Nikotinbranchen før politiske drøftelser om afgifter: Stort potentialet i røgfrie produkter

Det er meget glædeligt og godt nyt for folkesundheden, når rygere skifter cigaretterne ud med røgfrie alternativer. Den bevægelse skal reguleringen selvfølgelig bakke op om, så det fælles mål om en røgfri generation i 2030 kan gøres til virkelighed, skriver Inger Schroll-Fleischer. 

Før sommerferien slog Lægeforeningen i en række ønsker til politikerne blandt andet til lyd for, at nikotinposer skal være "markant dyrere" og omfattes af samme regulering som cigaretter med smagsforbud og neutral indpakning.

Ærindet er ifølge Lægeforeningen, at færre unge skal bruge nikotinposer, og det mål bakker Nikotinbranchen op om.  
Unge under 18 år skal ikke have et nikotinforbrug uanset kilden. Nikotin er et afhængighedsskabende stof, og det er en voksen beslutning at bruge nikotinprodukter, uanset om det er cigaretter eller nikotinposer.

Det er meget positivt, at røg- og nikotinprodukter med skoleårets begyndelse er blevet forbudt på ungdomsuddannelser, fordi nikotin ikke skal findes i miljøer, hvor unge færdes. Vi ved, at særligt unge påvirkes af, hvad deres omgivelser gør, og derfor skal nikotin ikke være en del af skoledagen for børn og unge under 18 år.

Aldersbegrænsning på køb blev indført af branchen, før det blev et lovkrav, og vi bakker op om Røgfri Skoletid. Der er imidlertid god grund til at tænke sig om, så indsatsen mod de unges forbrug ikke rammer de voksne rygere, der vil lægge cigaretterne på hylden til fordel for en betydeligt mindre skadelig nikotinkilde.  

Skadereducerende potentiale
Skatteminister Morten Bødskov (S) har varslet, at den nye politiske sæson blandt andet byder på debat om afgift på nikotinposer. I den forbindelse opfordrer Nikotinbranchen til, at man anerkender det store skadesreducerende potentiale, der er i at gå fra cigaretter til røgfrie nikotinprodukter. 

 

Ved forårets behandling af den nye afgift på e-cigaretvæske anslog Skatteministeriet, at afgiften ville betyde 15 millioner flere solgte cigaretter. Det er dårligt nyt for folkesundheden, når det bliver mindre attraktivt at gå fra røg til røgfrie alternativer, og man kan spørge sig selv, hvem det egentlig gavner at gøre incitamentet mindre.  

Cigaretter et af de mest skadelige lovlige produkter. De mange skadelige stoffer udløses, når tobak afbrændes, og røgen indhaleres. Der er ikke evidens for, at nikotin i sig selv er kræftfremkaldende, og i forbindelse med nikotinposer optages nikotinen gennem mundens slimhinder uden tobaksafbrændning.

Godt nyt for folkesundheden
Derved undgår man at udløse tobakkens kræftfremkaldende indhold – og nikotinposer indeholder slet ikke tobak. 
Røgfrie nikotinprodukter er væsensforskellige fra cigaretter, og de udgør for mange rygere et realistisk alternativ til cigaretterne.

Det er meget glædeligt og godt nyt for folkesundheden, når rygere flytter opfyldelsen af et eksisterende nikotinbehov fra rygning til eksempelvis at bruge nikotinposer. Den bevægelse skal reguleringen selvfølgelig bakke op om, så det fælles mål om en røgfri generation i 2030 kan gøres til virkelighed.  

Forrige artikel Ledere af kliniske institutter: GDPR-bureaukrati truer Danmarks status som forskningsnation Ledere af kliniske institutter: GDPR-bureaukrati truer Danmarks status som forskningsnation Næste artikel Signild Vallgårda: Sundhed og uddannelse bliver politisk forskelsbehandlet Signild Vallgårda: Sundhed og uddannelse bliver politisk forskelsbehandlet
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.