Myndighed har ulovligt beslaglagt over 20.000 populære e-cigaretter siden nytår

Miljøstyrelsen har ikke haft hjemmel til at beslaglægge de næsten 21.000 såkaldte 'puff bars' med for højt nikotinindhold, som man siden januar har fanget i tolden. Nu vil regeringen give myndighederne beføjelser til at kunne genoptage beslaglæggelserne.

Siden årsskiftet har Miljøstyrelsen beslaglagt de populære engangs-e-cigaretter, puff bars, som ikke må sælges i Danmark.

Men den praksis har ikke været lovlig, og derfor er man stoppet. 

Det har miljøminister Magnus Heunicke (S) og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) orienteret Folketinget om fredag.

Puff bars er populære blandt unge, men en stor del af dem er ulovlige at markedsføre i Danmark, blandt andet på grund af et for højt et nikotinindhold.

Alligevel har Danmarks Radio afdækket, hvordan de i stor stil sælges til børn og unge illegalt på sociale medier

Den forkerte lov

Siden 1. januar i år har Miljøstyrelsen - i samarbejde med Toldstyrelsen - beslaglagt næsten 21.000 ulovlige puff bars, der er sendt til Danmark men blevet fanget i tolden.

Der er tale om puff bars med mere end dobbelt så højt et nikotinindhold som det tilladte.

Men Miljøstyrelsen må slet ikke beslaglægge de populære e-cigaretter. Det er embedsfolk i Miljøministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet nået frem til.

For styrelsen har kigget i den forkerte lov, nemlig Kemikalieloven.

”Det skyldes, at Kemikalieloven viger for særlovgivning. Herefter er det særloven for produktet, som har forrang. I dette tilfælde Lov om elektroniske cigaretter m.v.,” står der i orienteringen til Folketinget.

Den lov er det Sikkerhedsstyrelsen, der har ansvaret for at kontrollere, og her gives der ingen hjemmel til at beslaglægge e-cigaretter - heller ikke de produkter, som ikke må markedsføres.

Regeringen vil styrke kontrollen

De to ministre vil nu give myndighederne større beføjelser end i dag:

”Som led i arbejdet skal vi bl.a. give myndighederne mulighed for at gribe ind og beslaglægge ulovlige nikotinprodukter ved grænsen,” står der i brevet.

”Vi håber, at der blandt partierne vil være opbakning til, at der i den kommende folketingssamling fremsættes et lovforslag, så vi hurtigt kan få styrket grænsekontrollen med de ulovlige produkter,” skriver de.

Miljøstyrelsen har nu indstillet beslaglæggelserne, og anmeldt de allerede beslaglagte puff bars-forsendelser til politiet.

Forrige artikel Løkke gør statsministeren kunsten efter og vil tale om døden: Nu skal organdonation på den politiske dagsorden Løkke gør statsministeren kunsten efter og vil tale om døden: Nu skal organdonation på den politiske dagsorden Næste artikel Konservative ønsker bindende mål for unges forbrug af alkohol og tobak Konservative ønsker bindende mål for unges forbrug af alkohol og tobak
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.