Misbrugsbehandling – psykiaterne har kompetencerne

DEBAT: Effektiv misbrugsbehandling kræver en bred vifte af særlige kompetencer. Dem har psykiaterne, skriver formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab Jeanett Bauer. Hun peger dog også på, hvordan psykologer kan bidrage mere end i dag.

Af Jeanett Bauer
Formand for Dansk Psykiatrisk Selskab

Regioner og kommuner diskuterer i denne tid, hvem der skal stå for misbrugsbehandlingen. Og fronterne er trukket hårdt op.

I udspillet "Et menneske, to diagnoser" fastslår Danske Regioner, at misbrug er en psykisk lidelse, og at al misbrugsbehandling derfor bør samles i sundhedsfagligt regi. Lægeforeningen bakker op om det synspunkt, mens kommunerne er stærkt uenige.

Der skønnes i dag at være ca. 14.000 mennesker i Danmark, der er i behandling
for stofmisbrug, mens omkring 10.000 er i behandling for alkoholmisbrug. Dertil kommer de mange, der har et misbrug uden at være i behandling.

Der er med andre ord tale om en særdeles omfattende opgave.

Men ud fra en faglig vurdering er der i al fald én ting, der ikke er til diskussion: Effektiv misbrugsbehandling kræver en bred vifte af særlige kompetencer. Og dem har psykiaterne.

Et kompliceret samspil
Speciallægeuddannelsen i psykiatri omfatter bl.a. viden om behandling af misbrug. Og det er langt fra tilfældigt. Misbrug og psykisk sygdom indgår nemlig ofte i et tæt og kompliceret samspil.

Man regner fx med, at 30-40 procent af mennesker med misbrug derudover også har en anden psykisk lidelse. Og de udredes og behandles nu engang bedst af psykiatere. Et væsentligt element i behandlingen af misbrug er psykoterapi. Psykiatere har omfattende uddannelse heri og kan også varetage den medicinske behandling, der kan være aktuel. Misbrug ledsages desuden ofte af fysisk sygdom, der kræver lægefaglighed - den har psykiaterne også. Endelig forudsætter en bedre behandling af misbrug - og ikke mindst en bedre forebyggelse - at vi får ny, forskningsbaseret viden inden for områder som epidemiologi, genetik og neurobiologi. Derfor er der psykiatriske forskningsmiljøer, der beskæftiger sig med misbrug - ofte i tæt samspil med det kliniske område.

Allerede nu varetages misbrugsbehandlingen faktisk i stort omfang af psykiatere.

Både på de psykiatriske skadestuer og på sengeafdelingerne er der i dag mange patienter, hvis primære diagnose er misbrug. Blandt patienter med de hyppigst forekommende diagnoser - dvs. de affektive lidelser og skizofreni - er misbrug en hyppig bi-diagnose. Ifølge regionernes benchmarkingsanalyser har hele ni procent af patienterne med skizofreni således misbrug som bi-diagnose. Misbrug er også et omfattende problem blandt en patientgruppe, der desværre fortsat vokser kraftigt i disse år: de retspsykiatriske patienter. Det anslås, at 50 procent af disse har et misbrug, der er med til at komplicere eller direkte modvirke behandlingen og fastholde dem i kriminalitet.

Hjælp fra specialpsykologerne
Den eneste bekymring er ressourcerne. Riget fattes psykiatere - om end der er flere på vej. Antallet af patienter i behandling stiger fortsat. Så kan psykiaterne virkelig løfte flere opgaver?

En mulighed kunne være at inddrage den nye faggruppe, som psykiatrien netop nu er ved at uddanne: specialpsykologerne. Den 4-årige uddannelse i psykiatri, som de første psykologer er i gang med, vil bl.a. give dem viden om psykopatologi og psykologisk behandling af misbrug.

Hvis regionerne skal overtage misbrugsbehandlingen, vil det derfor være helt oplagt at bringe de nye specialpsykologer i spil.

Forrige artikel Velmenende luftkasteller Velmenende luftkasteller Næste artikel Hvorfor har it ikke løst problemerne i sundhedssektoren? Hvorfor har it ikke løst problemerne i sundhedssektoren?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.