Luk op for prioriteringerne!

DEBAT: Ifølge Regionsrådsmedlem Charlotte Fischer (R) er der brug for et nyt Prioriteringsinstitut, der skal bistå politikerne med at udarbejde en national prioriteringsstrategi.

Af Charlotte Fischer
Regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden (R)

Spørg din nabo, om hun mon nogensinde har hørt om RADS, UVKL eller KRIS? Svaret er nok nej. Men de kryptiske forkortelser dækker over ekspertorganer, der træffer benhårde beslutninger med direkte betydning for danskernes liv og helbred. Det handler om prioritering af landets sundhedsydelser. Og den sker i dag bag lukkede døre - i ekspertråd med slørede kommissorier.

Men den lukkede prioriteringskultur er demokratisk og politisk uholdbar. Og derfor haster det med regeringens bebudede prioriteringsinstitut. Ambitionen bør være en ny prioriteringskultur, der åbent engagerer politikere og borgere i fremtidens sundhedspolitiske til- og fravalg.

Ny prioteringskultur
Behovet for en bedre prioriteringskultur trænger sig på. Trods de seneste års fald i sundhedsudgifterne presser demografi, borgernes forventninger og de videnskabelige landvindinger kun én vej: Op. Der vil skulle prioriteres skarpt.

Der prioriteres allerede i dag - mere end nogensinde. Men ikke med politikerne endsige borgerne ombord. Kræftlægemidlet Avastin blev fx godkendt som behandling til lungekræftpatienter. Det vurderes at kunne forlænge deres liv - i snit med knap 4 måneder. Prisen er næsten 100.000 kroner per patient. Beslutningen var aldrig genstand for åben debat.

Eller tag stramningen af adgangen til fedmeoperationer. Også her var det eksperter, der traf beslutningen - og kun efterfølgende med sporadisk debat.

Begge eksempler er udtryk for et vigende demokrati i prioriteringsdebatten. Løsningen er en demokratisk oprustning forankret i et nyt Prioriteringsinstitut. Borgerne er langt mere parate, end politikerne tror. De efterlyser klarere prioriteringer og politisk mandsmod. Det viste bl.a. de borgertopmøder, som regionerne har holdt.

Behov for en national prioriteringsstrategi
Instituttet skal bistå politikerne med at udarbejde en national prioriteringsstrategi. Dvs. en politik, der beskriver de mål og principper, som politikerne lægger til grund for deres prioriteringer. Det skal systematisk mobilisere viden - til brug for politikerne, så de kan træffe deres beslutninger på oplyst grundlag. Det kræver fx en revitalisering af de medicinske teknologivurderinger (MTV), som analyserer givne behandlingers effekt målt op imod pris.

Instituttet skal sidst men ikke mindst sikre debat - ved hjælp af systematiske opinionsmålinger, debatoplæg og møder, hvor borgere, eksperter og politikere drøfter til- og fravalg. Pointen er: Sættes grundlaget for at prioritere ikke i system, vil beslutningerne sive længere og længere væk fra borgerne og ind bag lukkede døre, hvor alene eksperterne råder - til skade for vores demokrati.

Forrige artikel DI Fødevarer: Fødevareafgifter er no go DI Fødevarer: Fødevareafgifter er no go Næste artikel Meget dyrt at spare på høreapparater Meget dyrt at spare på høreapparater
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.