Løkke afviser bekymringen for enmåneds-fristen

NYHED: Det handler om forbedrede rettigheder for patienterne, og der er ikke grund til bekymring over, at behandlingsfristen nu sættes ned til en måned.

Bekymrede miner fra oppositionen over nedsættelsen af behandlingsgarantien, blev onsdag afvist af sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et samråd i Sundhedsudvalget.

Her skulle han svare på, om nedsættelsen af behandlingsgarantien den 1. oktober fra to til en måned ikke ville føre til længere ventelister for eksempelvis kræftpatienter.

Gammelkendt bekymring
Det var Per Clausen, sundhedsordfører for Enhedslisten, der havde stillet spørgsmålet, men det blev fejet af bordet af ministeren.

"Den slags bekymringer var der også i 2002, hvor vi lavede to-månedsreglen. Jeg kan blot konstatere, at 120.000 danskere har benyttet sig af muligheden for at blive behandlet et andet sted, hvis ikke det offentlige kan garantere behandling indenfor to måneder. Dette er nu en regel, som vi gør bedre," sagde ministeren.

Men bekymringen blandt sundhedspolitikerne i Folketinget går blandt andet ud på, at lægerne vil forsvinde til privathospitaler, der kan give langt bedre løn og arbejdsforhold, og at garantien er det samme som at støtte private hospitaler ad bagdøren.

Lille omsætning på privathospitaler
Der er dog endnu ingen grund til den bekymring, hævdede ministeren. De danske privathospitaler står fortsat kun for en lille del af sundhedsydelserne. For hver 100 kr. går kun én krone til privathospitalerne.

"Desuden skal lægerne altid behandle de mest syge først. Så der er ikke tale om, at eksempelvis kræftpatienter ikke kommer til, fordi sygehusene vil opprioritere de lette operationer," sagde ministeren.

Login