Lif til studerende: Det går faktisk hurtigt med udviklingen af corona-vaccinen

DEBAT: Studenterforeningen UAEM DK vurderer, at udsigterne til en vaccine mod covid-19 er lange. I forskningsøjemed er en vaccine om et år eller halvandet dog enormt hurtigt og viser, hvad der sker, når gode mennesker forener deres kræfter, skriver Henrik Vestergaard.

Af Henrik Vestergaard
Viceadministrerende direktør, Lægemiddelindustriforeningen (Lif) 

Den seneste opgørelse fra clinicaltrials.gov viser, at der i øjeblikket er 220 lægemidler i kliniske forsøg for at finde en behandling mod covid-19, og ifølge WHO er der 70 forskningsprojekter med vacciner mod coronavirus.

Man kan altid ønske sig flere, hurtigere og billigere. Men, som Universities Allied for Essential Medicines Danmark (UAEM DK) selv konstaterer i Altinget den 20. april, så er det en ekstremt dyr affære at udvikle lægemidler.

Samtidig er netop vacciner og antibiotika et område, hvor man enten på grund af lægefaglige forbehold (antibiotika) eller finansielle forbehold (vacciner) almindeligvis ikke oplever den store reelle efterspørgsel. Det betyder noget for såvel virksomheders som universiteters interesse i at forske og udvikle faktiske produkter.

Vaccination mod lungebetændelse
For eksempel er det først nu, at vaccination mod lungebetændelse til ældre er kommet i vaccinationsprogrammet i Danmark, selvom det både sundhedsfagligt og samfundsøkonomisk har været en god idé i mange år.

Ligeledes med antibiotika målrettet områder med resistens.

Det kan derfor ikke undre, at de færreste private virksomheder vægrer sig mod at investere flere milliarder i forskning i noget, som ingen ønsker skal i anvendelse.

Ikke, at der slet ikke er forskning, men man må konstatere, at rendyrket idealisme har en grænse – det gælder både for private virksomheder og stater.

I Lif er vi meget positive over for alle forskningsinitiativer, der kan styrke sundheden og udviklingen af lægemidler. Patenters reelle monopolperiode er blevet kortere og kortere, fordi udviklingen af nye lægemidler tager længere og længere tid, og fordi konkurrerende "analoge" produkter hurtigere følger i halen på et nybrud end tidligere.

Det går enormt hurtigt
At man forventer en vaccine mod coronavirus om et år eller halvandet, er derfor ikke, i forskningsøjemed, lange udsigter. Det er tværtimod enormt hurtigt og et eksempel på, hvad der sker, når mange gode mennesker på tværs af virksomheder, universiteter og landegrænser forener deres kræfter.

Vi er altså langt hen ad vejen enige i både ønsker og ambitioner. Til gengæld har coronakrisen ikke overbevist hverken Lif eller ret mange andre om, at nationaliseret statslig lægemiddeludvikling vil kunne sikre den globale lægemiddelforsyning. Tværtimod har det offentligt-private samarbejde på tværs af landegrænser vist, at det er her, løsningerne skal findes.

Forrige artikel Hjernesagen: Husk hjerneskaderehabi­litering, når Danmark skal i gang igen Hjernesagen: Husk hjerneskaderehabi­litering, når Danmark skal i gang igen Næste artikel EL: Ansvarlig genåbning kræver test, værnemidler og eftertanke EL: Ansvarlig genåbning kræver test, værnemidler og eftertanke
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.