Lægeformand til Heunicke: Ja tak til højere kvalitet - det er en nødvendighed

Nærhospitaler risikerer at forstærke den geografiske ulighed, hvis ikke det lykkes at løfte kvaliteten i det nære sundhedsvæsen, skriver Camilla Noelle Rathcke.

Altinget 29. oktober kunne man læse et interessant interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Her giver han udtryk for at ville løfte og ensarte kvaliteten i det nære sundhedsvæsen. Ikke mindst fordi, den er alt for forskellig fra kommune til kommune.

Hvordan det skal ske, vil ifølge artiklen blive præsenteret i et samlet sundhedsudspil, som regeringen vil komme med senere.

Det er en meget lovende melding fra ministeren, og det vil jeg gerne kvittere for. Ligesom jeg gerne vil kvittere for, at det allerede er spillet ud, at regeringen vil videreudvikle krav og forventninger til de nære sundhedsindsatser i kommunerne.

Ministeren puster i sit interview til vores forventninger om krav til kvaliteten i kommunernes i sundhedsindsatser, og jeg håber, at det samlede udspil kommer snart, for det er den helt rigtige vej at gå.

Sagen er, at i dag oplever mange borgere, som modtager sundhedsydelser fra kommunerne, at de er en del af det store postnummerlotteri, hvor deres bopælskommune er den afgørende faktor for hvilken sundhedsindsats, de tilbydes og hvilken behandlingskvalitet, den har.

Det er uholdbart – som man kan læse mere om i mit bidrag til Altingets debatserie om kvalitet i de kommunale sundhedstilbud.

Derfor er det positivt, at sundhedsministeren signalerer, at der kommer forbedringer her.

LÆS OGSÅ: Heunicke: I næste del af udspillet tager vi fat i kvaliteten i det nære sundhedsvæsen

Der mangler driftsmidler

I interviewet kan man også læse andre signaler, der er mindre positive. Således siger sundhedsministeren, at der ikke følger penge med til drift af de nærhospitaler, regeringen selv har spillet ud med.

Regeringen har sat fire milliarder kroner af til etablering af nærhospitaler, men altså ikke til drift. Vi mener, at der samlet set – også til de kommende initiativer - bør afsættes et beløb, der som minimum flugter med de 8,5 milliarder kroner, som den forrige regering afsatte til sin reform.

Der er brug for en mere ambitiøs indsats end de forslag, som vi har set præsenteret i dag, og det kræver, at der også afsættes de nødvendige midler.

Under alle omstændigheder er det langtfra givet, at nærhospitaler reelt bliver en del af svaret på de store udfordringer, sundhedsvæsenet står i nu og i de kommende mange år.

Det vil kræve, at der findes en løsning på, hvordan vi samtidig får løftet kvaliteten i de kommunale indsatser, får styrket kapaciteten i det nære sundhedsvæsen, så alle borgere har deres egen læge og får overdraget ansvaret for borgerens videre kontrolforløb på sygehusene til det nære sundhedsvæsen, herunder også speciallægepraksis.

Pointen er, at sygehusene skal slippe opgaven, og der skal være kapacitet til at gribe i det nære sundhedsvæsen, uden det går ud over kvaliteten.

Lægeforeningen havde derfor foretrukket et ekspertudvalg, som havde kortlagt behov og udfordringer, herunder evalueret på, om de eksisterende sundhedshuse i deres bedste udgave – udvidede og flere af dem – ikke var vejen at gå i stedet, inden man konkluderede, at nærhospitaler er svaret på patienternes og sundhedsvæsenets udfordringer.

Adgang til specialiseret lægehjælp uanset postnummer

Artiklen kommer også omkring det faktum, at sundhedsvæsenet er præget af kapacitetspres og problemer med personalemangel.

At få løst dette er helt afgørende for, at nærhospitalerne skal bemandes. Det gælder ikke mindst i forhold til speciallæger, som der allerede i dag er mangel på i mange specialer.

Derfor vil jeg opfordre sundhedsminister Magnus Heunicke til at sikre, at der bliver uddannet speciallæger nok til patienternes behov.

Vi beder ikke om flere uddannede læger fra universitetet, men vi forventer, at de læger, vi uddanner, også sikres efterfølgende mulighed for at blive speciallæger.

Som det er nu, uddannes der alt for få speciallæger i forhold til patienternes reelle behov, hvilket man kan læse mere om på Lægeforeningens hjemmeside.

For uanset om de såkaldte nærhospitaler bliver til noget eller ej – og uanset form, størrelse eller hvad vi ender med at kalde dem – er der brug for mange flere speciallæger, hvis vi skal kunne sikre patienterne adgang til specialiseret lægehjælp, uanset hvor man bor.

Og ikke mindst, hvis vi skal sikre tilbud af høj kvalitet på tværs af sygehuse, kommuner og praksisområdet.

Ellers bliver den geografiske ulighed i sundhed forstærket, hvilket er stik imod både vores og regeringens ambitioner.

LÆS OGSÅ: Lægeforeningen: Giv Sundhedsstyrelsen mandat til at udvikle nye kvalitetsplaner

Forrige artikel Radikal regionsrådskandidat og NGO: Barselsophold på to døgn tryller ikke fødeområdet bedre Radikal regionsrådskandidat og NGO: Barselsophold på to døgn tryller ikke fødeområdet bedre Næste artikel Bedre Psykiatri: Vi er godt i gang med at udsætte alvorligt psykisk syge børn for dobbeltsvigt Bedre Psykiatri: Vi er godt i gang med at udsætte alvorligt psykisk syge børn for dobbeltsvigt
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.