Lægeforeningen: Sundhedsstyrelsen har undervurderet behovet for speciallæger

Sundhedsstyrelsen spiller snarligt ud med en revideret plan for uddannelsen af speciallæger over de næste år. Der er behov for mange flere speciallæger særligt i almen praksis og psykiatri, hvis vi skal tage ordentligt hånd om alle patienter, skriver Camilla Noelle Rathcke.

Inden længe ventes Sundhedsstyrelsen at spille ud med en revideret plan for, hvor mange speciallæger der skal uddannes de kommende år – altså hvor mange af de læger vi uddanner fra universiteterne, som vi skal sikre den specialisering, som patienter og sundhedsvæsen har brug for.

I styrelsens oprindelige plan, som heldigvis blev taget af bordet efter massivt pres fra Lægeforeningen og andre, var oplægget at uddanne alt for få speciallæger. Styrelsen ville kun uddanne 1.041 speciallæger om året, hvilket er mere end 200 for få i forhold til det reelle behov.

Lægeforeningen og de lægevidenskabelige selskaber har påpeget, at der samlet set er brug for at uddanne 1.250 årligt. Blandt andet er der behov for at uddanne 400 speciallæger i almen medicin – praktiserende læger – men i den nu skrottede plan blev der kun lagt op til at uddanne 332 om året.

Det er naturligvis alt for få i en situation med udbredt mangel på praktiserende læger og – ganske uforståeligt – et lavere antal end de 350, der er blevet uddannet årligt i løbet af de seneste to år.

Børnepsykiatrien er hårdt presset
Der er også stor mangel på speciallæger i psykiatrien. Både børne- og ungdomspsykiatrien og voksenpsykiatrien er hårdt presset.

Mange patienter venter alt for længe på at få den nødvendige behandling. Tal fra en endnu ikke offentliggjort rundspørge, som Lægeforeningen har foretaget blandt mere end 270 læger, der arbejder i sygehuspsykiatrien, taler sit tydelige sprog.

Et flertal af læger oplever hver uge at måtte udskrive patienter med psykiske lidelser, selvom de fra et lægefagligt synspunkt ville have gavn af en længere indlæggelse. Ikke af ond vilje, men simpelthen, fordi der ikke er kapacitet og personale nok til alle patienter, når nye – og endnu dårligere patienter – banker på døren.

I den nu kasserede plan fra Sundhedsstyrelsen var der lagt op til også inden for psykiatrien at uddanne alt for få speciallæger. Det er selvfølgelig uholdbart – ikke mindst set i lyset af, at man fra politisk side barsler med en ambitiøs tiårsplan for psykiatrien. Jeg er nødt til at slå fast, at man ikke kommer i mål med det nødvendige og langsigtede løft af psykiatrien uden tilstrækkeligt med speciallæger.

Mange specialer mangler læger
Listen over specialer, hvor der mangler speciallæger, er desværre lang.

På den står blandt andet også geriatri, lungemedicin, radiologi og neurologi. Så vi kan altså ikke stirre os blinde på få specialer – der mangler speciallæger over en bredere kam.

Derfor både håber og forventer jeg, at den kommende plan vil tage højde for patienternes reelle behov og dermed sikre, at der uddannes nok speciallæger. Manglen på speciallæger har fået storpolitisk bevågenhed på det seneste, og det er meget positivt, at flere politikere har udtrykt engagement i sagen.

Nu skal det munde ud i en løsning til gavn for patienterne.

Forrige artikel FAPS og PLO til regionerne: Ja, praktiserende speciallæger skal tættere på borgere – gennem egen læge FAPS og PLO til regionerne: Ja, praktiserende speciallæger skal tættere på borgere – gennem egen læge Næste artikel Læger, sygeplejersker og fagbevægelse: Sundhedsvæsenet skal løftes med mindst 2 milliarder for at blive tidssvarende Læger, sygeplejersker og fagbevægelse: Sundhedsvæsenet skal løftes med mindst 2 milliarder for at blive tidssvarende
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.