Lad kommuner bidrage til sundhedsmål

DEBAT: KL og Danske Regioner bør få indflydelse på regeringens fastsættelse af de kommende mål for danskernes sundhed, mener sundheds-rådmand fra Aalborg Kommune.

Af Thomas Kastrup-Larsen (S),
Rådmand, Sundhed og Bæredygtig Udvikling, Aalborg Kommune

18. april i år skrev jeg et indlæg her på Altinget.dk, hvor jeg med en vis fortrøstning så frem mod regeringens nye sundhedsudspil. Nu foreligger udspillet "Mere borger mindre patient - Et stærkt fælles sundhedsvæsen". Regeringens plan for sundhedsvæsenet indeholder rigtigt mange positive takter.

Der er fokus på at styrke det sammenhængende sundhedsvæsen via forslag om fremme af incitamenter til samarbejde på tværs af sektorer, bedre muligheder for samarbejde mellem kommunale sundhedsvæsen og lægefaglig bistand og endelig styrket fokus på kvalitetsudvikling.

Disse redskaber sammenholdt med viljen til at vise retning gennem formulering af mål og indsatsområder, tror jeg, vil medvirke til et styrket sammenhængende dansk sundhedsvæsen til gavn for vores borgere.

Vigtigt med indflydelse til regioner og kommuner
En forudsætning for en succesfuld virkeliggørelse af intentionerne i udspillet er selvfølgelig, at Danske Regioner og Kommunernes Landsforening får den forventede indflydelse på formulering af målsætninger, indikatorer og metoder. Kun derved sikres den helt nødvendige opbakning og ejerskab til det fælles projekt.

Kommunerne får i det nye sundhedsudspil en styrket rolle i det samlede sundhedsvæsen. Det ser jeg som en anerkendelse for det arbejde, der er pågået i kommunerne siden strukturreformen.

Kommunerne har vist, at de kan løfte flere og mere komplekse opgaver nær borgeren. En styrkelse af det kommunale sundhedsområde er fornuftigt både i et samfundsøkonomisk perspektiv og ud fra et borger-perspektiv. 

Regeringen har afsat i alt 600 millioner kroner til udmøntning af sundhedsudspillet. Nogle af midlerne er øremærket bestemte områder og sektorer, mens andre fordeles under de kommende økonomiforhandlinger.

Flere penge til kommunerne
Jeg har en klar forventning om, at hovedparten af de ikke-prioriterede midler skal bruges til en yderligere styrkelse af det kommunale sundhedsvæsen, herunder rehabiliteringsindsatsen for kræftpatienter og multisyge. 

Jeg hilser i særlig grad regeringens prioritering af indsatser mod ulighed i sundhed særdeles velkommen. Regeringen viser mod og handlekraft ved at prioritere dette komplekse område. De sidste 25 år er uligheden i sundhed øget. Skal denne tendens vendes, kræves der en bred tværfaglig indsats og målrettede sundhedsfremmende og forebyggende indsatser i borgerens nærområder.

Med det nye sundhedsudspil er fundamentet lagt til et stærkt fælles sundhedsvæsen. Vi fra kommunerne er klar til at bygge oven på dette og bidrage til det fælles projekt.  

Forrige artikel Husk nu patienterne på gangene Husk nu patienterne på gangene Næste artikel Kan du tale med din læge om alt? Kan du tale med din læge om alt?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.