Kristendemokraterne: Bevar regionerne – nej til centralisering

DEBAT: Som det eneste borgerlige parti ønsker Kristendemokraterne at bevare regionerne. Regeringen skal lytte til de ansatte, der ønsker arbejdsro frem for at skulle forholde sig til strukturændringer, skriver partiets landsformand og regionrådsmedlem i et fælles indlæg.

Af Stig Grenov og Marianne Karlsmose (KD)
Hhv. landsformand og folketingskandidat, og regionrådsmedlem, Region Midtjylland

Kristendemokraterne er nu det eneste borgerlige parti, der vil bevare regionerne og sikre den folkelige indflydelse på sundhedsvæsenet.

Trods regionernes gode resultater på en lang række områder, rodes der igen op i sygehusstrukturen kun 12 år efter kommunalreformen.

Det er ikke alene hasard med borgernes penge. Det er et angreb på den demokratiske indflydelse på de lokale udfordringer.

Før kommunalreformen blev det lovet, at de nye store kommuner og regioner ville sikre varme hænder til befolkningen, men på grund af et stigende antal patienter og en stram økonomisk ramme løber de ansatte hurtigere.

Vi har derfor en opfordring: Lyt nu til de ansatte, når de beder om arbejdsro i stedet for at skulle bruge kræfter på strukturændringer. 

Borgerne bliver afskåret
Kristendemokraterne ser med bekymring på, at borgerne afskæres fra at holde de folkevalgte politikere ansvarlige for deres handlinger.

Når kommunerne skal enes om at styre det enkelte sundhedsfællesskab, bliver det meget svært. Derfor ser vi også, at regeringens udspil indeholder en centralisering, hvor meget magt flyttes til den nye administrative enhed Sundhedsvæsen Danmark, der skal ligge i Aarhus.

”Det, der ikke er svært, skal være nært,” var faktisk vores slogan i sidste valgkamp, og vi deler visionen om, at flere opgaver skal rykkes tæt på borgerne. Det arbejde er regionerne allerede fuldt i gang med sammen med kommunerne og de praktiserende læger.

Det er afgørende, at patientforløbene gøres mere sammenhængende på tværs af forskellige lægefaglige specialer og imellem region, kommune og praktiserende læge, så det enkelte menneskes behov er i centrum.

Vi vil desuden sikre, at der sker en markant forbedring i psykiatrien – alt for mange mennesker er psykisk sårbare i vores samfund.

Fare for mindre nærvær
Nedlæggelse af regionerne sætter arbejdet med den enkelte patients behov og behandling på pause. Regeringen eksperimenterer med behandlingen af patientgrupper fra psykiatri og ældrepleje til børneomsorg.

21 nye sundhedsfællesskaber, styret af en blandet skare af borgmestre, læger og repræsentanter for sygehusene, skal først finde deres ben, mens de kæmper for hver deres lokale interesser.

Derved mistes fornemmelsen for de lokale forhold og muligheden for at have en tæt dialog med befolkningen, regionens politikere og med sundhedspersonale.

Det er svært at spå – især om fremtiden. Men sporene fra de sidste mange centraliseringer skræmmer.

Mindre nærvær og forståelse for menneskelige behov. Flere dyrt ansatte administratorer, mere kassetænkning og bureaukrati risikerer at blive resultatet af regeringens sundhedsudspil.

Kristendemokraterne mener derfor, at regionerne skal bevares og sundhedsvæsenet styrkes til gavn for det enkelte menneske.

Og kræfterne skal bruges på at udbygge sundhedssystemet og skabe større sammenhæng, så det når ud til alle egne af landet.

Forrige artikel Handicaporganisationer: Indfør specialeplanlægning på socialområdet Handicaporganisationer: Indfør specialeplanlægning på socialområdet Næste artikel FH: DA løber fra sit ansvar ved at miskreditere problemer med stress FH: DA løber fra sit ansvar ved at miskreditere problemer med stress
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.