Kraftig stigning i antibiotikaforbrug

STIGNING: Forbruget af antibiotika til mennesker er på ti år steget med 32 procent. Ny rapport fra DANMAP viser, at tallene forsætter opad. Årsagen skal findes hos de praktiserende læger.

Pilen peger på de praktiserende læger
Ifølge den nye rapport lå sygehusenes antibiotikaforbrug på stort set det samme niveau i 2010 som i 2009. Årsagen til den aktuelle stigning skal da derfor også findes hos de praktiserende læger. Her tillægges en del af årsagen til stigningen, at der har været et udbrud af såkaldt kold lungebetændelse. Det dækker ifølge Statens Serum Institut dog ikke over hele forklaringen.

"Udbruddet af kold lungebetændelse forklarer kun delvist det øgede forbrug. På de fleste recepter står der kun "mod betændelse". Der er stort behov for, at der står på recepterne hvilken type infektion, der gives antibiotika imod, således at vi kan overvåge, hvilke typer af infektioner der fører til et øget antibiotikaforbrug", udtaler overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

En forbedring af de såkaldte indikationskoder på recepterne, som angiver hvilken type infektion, der gives antibiotika for, indgår som et af initiativerne i den nationale antibiotikahandlingsplan fra 2010.

Login