Kræftens Bekæmpelse: Reformen skal være en økonomisk vitaminindsprøjtning

DEBAT: Organisatoriske streger på papir er vigtige, men konsekvenserne for patienterne afgør, om det er en god reform eller ej, skriver Jesper Fisker fra Kræftens Bekæmpelse og oplister, hvad han efterspørger i den kommende sundhedsreform.

Af Jesper Fisker
Administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse

Om kort tid løfter statsministeren og sundhedsministeren sløret for regeringens udspil til en ny sundhedsreform, og vi er mange, der er spændte på at se de konkrete tanker og planer, der ligger bag de overskrifter, der foreløbigt er sluppet ud.

En stor del af debatten vil formentlig komme til at handle om de organisatoriske streger på papiret. Det kan jeg godt forstå, for det har stor politisk og strukturel betydning.

Men vi må aldrig glemme, hvad enhver sundhedsreform bør starte og slutte med at adressere som det allervigtigste – nemlig at patienterne oplever en bedre, mere effektiv og sammenhængende behandling.

Disse indsatser er afgørende
I Kræftens Bekæmpelse vil vi kompromisløst se udspillet igennem med netop patienternes tarv for øje. For nok er de organisatoriske streger på papiret meget vigtige, men det er konsekvenserne for patienterne, der er afgørende for, om det er en god reform eller ej.

Der er mange steder at sætte ind, men vi vil især kigge grundigt efter:

Om det længe nærede ønske om at skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet rent faktisk lykkes med denne reform.

Om de praktiserende læger får bedre mulighed for tidligere og mere præcis diagnosticering af kræft. For selvom behandlingskvaliteten er steget i de senere år, er kræftoverlevelsen stadig ikke på højde med vore nabolandes. Hvis vi skal matche dem, skal vi kunne diagnosticere tidligere.

Om udspillet sætter fokus nok på forebyggelse. Vi kan ikke behandle os ud af vores udfordringer på sundhedsområdet, så reformen skal give bedre rammer for en ambitiøs forebyggelsesindsats.

Om indsatsen efter behandlingen af patienten bliver styrket, og de organisatoriske rammer for rehabilitering og behandling af senfølger forbedres.

Indsatsen er i dag alt for forskellig fra kommune til kommune. Det skal forbedres. Alle patienter – uanset hvor de bor i landet – har krav på et rehabiliteringstilbud af høj kvalitet, og der skal følge en systematisk og pålidelig dokumentation med. Også den palliative indsats skal styrkes.

En vitaminindsprøjtning er tiltrængt
Vi vil selvfølgelig også kigge nøje efter, om den forbedring, der er sket på kræftområdet, fortsætter. Med højt specialiseret behandling på udvalgte sygehuse. Med fortsat fokus på kræftpakkeforløb og ikke mindst på de mange kræftpatienter, der i dag ikke kommer i direkte pakkeforløb.

Endelig vil vi se efter, om der sikres bedre økonomiske rammer for det danske sundhedsvæsen. For det er et presset væsen.

Udspillet til en reform af sundhedsområdet er den helt oplagte anledning til at give både en kærlig hånd og en tiltrængt økonomisk vitaminindsprøjtning til vores alles sundhedsvæsen.

Forrige artikel Psykologforening: Gør som Norge og brug psykologerne mere Psykologforening: Gør som Norge og brug psykologerne mere Næste artikel Regioner: Cigarkasser og enkeltsager underminerer budgetlovens logik Regioner: Cigarkasser og enkeltsager underminerer budgetlovens logik
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.