Kommunerne skal prioritere genoptræningen af alle grupper

DEBAT: Kassetænkning og manglende forståelse præger kommunernes genoptræning, mener sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, der vil slå hårdt ned på dårlige eksempler.

Af Liselott Blixt,
Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti

En af Danmarks førende genoptræningsinstitutioner, Vejle Fjord Neurocenter, står i disse dage halvtomt hen.

Samtidig henslæber mange danskere, der trænger til akut genoptræning, en miserabel tilværelse, mens de dag for dag rykker længere og længere væk fra den meget bedre sundhedstilstand, som de ville kunne have opnået, hvis kommuner og regioner ikke holdt dem som gidsler i et usympatisk spil om småpenge.

Kommuner skal levere varen
Genoptræning burde være en selvfølge for alle borgere i det danske velfærdssamfund. Det er ikke fordi, at kommunerne holder igen, når der kræves skatter ind til den nødvendige service, derfor skal de også levere varen, når vi bliver syge. "Varen" i dette tilfælde er en livsnødvendig genoptræning, der kan forebygge ufattelig meget menneskelig lidelse, og endvidere forebygge høje omkostninger til behandling og passiv forsørgelse i fremtiden, som de selv samme korttænkende myndigheder alligevel efterfølgende må betale.

Kommunerne lader stå til
Netop kassetænkningen og den manglende forståelse i nogle kommuner og hos nogle regioner, er det mest frustrerende ved denne sag. Genoptræning har i sagens natur den klart bedste effekt, når den iværksættes så hurtigt som muligt efter et sygdomsforløb, her tæller i bogstaveligste forstand hver time.

Der er derfor ikke råd til, at kommunerne lader stå til og derved i yderste konsekvens overlader et menneske til et liv som handicappet, fordi der er tvivl om hvem, der skal betale den endelig regning. Prisen vil i den sidste ende blive meget høj for kommunerne, eftersom de så ville skulle betale for en borger, der i stedet for måske at kunne komme tilbage som skatteyder eller velfungerende pensionist, i stedet skal modtage forskellige overførselsindkomster, pleje og omsorg. Det regnestykke kan næsten kun ende negativt for de kommuner, der tænker kortsigtet i forhold til genoptræning af deres borgere.

Brug for genoptræning
Genoptræning og forebyggelse er ellers tidens løsning. Danskerne bliver til stadighed ældre og vi lever længere, men også mere inaktivt. Det betyder også, at vi skal arbejde længere med tiden og fungere som hele mennesker i mange årtier.

Moderne pensionister har ofte en vigtig funktion i samfundet, både som bedsteforældre, frivillige og seniorarbejdskraft i mange virksomheder.

Vi er således nødt til at tænke forebyggelse og genoptræning ind i alle led i sundhedssektoren. Det er muligt, at man i tidligere tider tænkte at ældre og handicappede var tilovers, det menneskesyn deler jeg slet ikke. Alle har ret til en menneskeværdig behandling, ligegyldigt om de er unge eller ældre.

Vil slå hårdt ned
Jeg vil nøje følge kommuner og regioners indsats på forebyggelse og genoptræningsområdet og slå hårdt ned, hvis det viser sig, at nogle grupper bliver prioriteret over andre. Nedprioritering af genoptræning vil på ingen måde blive tolereret, hverken generelt eller for specifikke grupper.

Forrige artikel 100.000 har brug for en medicingennemgang - skal de ikke snart have den? 100.000 har brug for en medicingennemgang - skal de ikke snart have den? Næste artikel Dansk sundhedspolitik er ineffektiv Dansk sundhedspolitik er ineffektiv
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.