KL og Alkohol & Samfund: Der er brug for en officiel rusmiddelbehandleruddannelse

Pengene fra den sociale reserve bør gå til oprettelsen af en officiel uddannelse i rusmiddelbehandling. En fælles uddannelse giver behandlerne et fælles fagligt udgangspunkt, skriver Ulrik Wilbek og Janne Tolstrup.

Alkohol- og stofafhængighed er alvorlige sygdomme, og mennesker står i deres livs krise med akut brug for kvalificeret hjælp. Alligevel er der ingen formelle krav til alkohol- og stofbehandleres uddannelse. Få steder vil man kunne finde behandling af alvorlige sygdomme uden en klart defineret uddannelse eller efteruddannelse.

Der er derfor brug for en officiel uddannelse, så behandlerne har et fælles fagligt udgangspunkt.

Vi opfordrer Folketingets partier til at øge ambitionerne for en bedre behandling af alkohol- og stofafhængighed. Det kan de gøre, når de skal forhandle med regeringen om midlerne fra den tidligere satspulje i reserven på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.

Der bør etableres en fælles rusmiddelbehandleruddannelse, og der er endda mulighed for at skabe en økonomisk bæredygtig løsning.

Der er behov for kompetenceløft

Tilbage i december 2019 offentliggjorde sundhedsstyrelsen en rapport med et servicetjek af den offentligt finansierede alkoholbehandling i Danmark.

I snart to år har det stået klart for politikere og embedsmænd, at alkoholbehandlingen står over for en række udfordringer – blandt andet at der er behov for et kompetenceløft af medarbejderne. Flere kompetencer kan blandt andet bidrage til, at borgerne får et mere ensartet tilbud i hele landet.

Kommunale alkoholbehandlere har hidtil kunnet få en grunduddannelse i offentlig ambulant alkoholbehandling, som Komponent udbyder, men kontrakten udløber til nytår.

Modsat alkoholbehandlere, så har stofbehandlere slet ikke haft mulighed for en grunduddannelse.

Undgå silotænkning

Kommunernes Landsforening og Alkohol & Samfund er gået sammen om et løsningsforslag til en fælles rusmiddeluddannelse.

Så undgår vi den silotænkning, der kan opstå, når der både er tale om social- og sundhedsområdet.

Vores løsning vil sikre, at de engagerede og dygtige socialrådgivere, pædagoger og sygeplejersker får et fælles, tværfagligt grundlag med en videreuddannelse i alkohol- og stofbehandling.

En modulopbygget uddannelse vil øge kompetenceniveauet hos behandlerne – på tværs af deres faggrupper – og medarbejderne vil i højere grad kunne hjælpe borgere med komplekse problemstillinger.

En fælles rusmiddelbehandleruddannelse vil derfor kunne løfte kvaliteten i rusmiddelbehandlingen og øge patientsikkerheden for mennesker med alkohol- og stofproblemer. Samtidig vil det afhjælpe det store, uløste behov for efteruddannelse for stofbehandlere.

Et godt tidspunkt

Nu hvor kontrakten med Komponent udløber ved årsskiftet, er det en kærkommen lejlighed for Folketingets partier og regeringen til at skabe en fælles uddannelse for stof- og alkoholbehandlere.

Alkohol & Samfund holdt i foråret et virtuelt topmøde, og her var der blandt flere folketingspolitikere enighed om, at der skal sikres finansiering af en ny, fælles uddannelse for stof- og alkoholbehandlere.

Vi håber, at den enighed smitter af på alle folketingets partier og regeringen, og dermed bliver afspejlet i udlodningen af den sociale reserve.

I det store billede, vil det handle om få millioner til at udvikle og løbe uddannelsen i gang i 2022 og 2023, og derefter vil den kunne finansieres af deltagerbetaling.

Det vil hurtigt få stor betydning for, at danskere med afhængighed af stoffer og alkohol fremover får mere ensartet behandling i hele landet.

Forrige artikel Lægemiddelvirksomhed: Sæt konkrete mål for kronikerbehandlingen Lægemiddelvirksomhed: Sæt konkrete mål for kronikerbehandlingen Næste artikel Fagforeninger: Krisen på sygehusene er en realitet Fagforeninger: Krisen på sygehusene er en realitet
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.