Ingen lette løsninger på lægemanglen

DEBAT: Optaget af medicinstuderende skal vurderes samlet. Én ting er sikker - der er ikke brug for at få det sat op nu, skriver Mads Skipper, formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning.

Af Mads Skipper
Formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning

Dekan Egon Toft, Aalborg Universitet, argumenteret i Altinget for, at optaget til lægestudiet i Aalborg skal sættes op. Han peger bl.a. på, at der er behov for flere praktiserende læger i Nordjylland.

Det lyder som en enkel måde at løse problemet på, men virkeligheden er desværre ikke så enkel, fordi en vigtig del af uddannelsen til praktiserende læge - og speciallæge i det hele taget - foregår i skræddersyede forløb, efter at studerende er færdige på universitetet.

Derfor nytter det ikke bare at optage flere unge på medicinstudiet, hvis ikke det sikres, at de efter universitetet kan uddannes videre på sygehuse og i praksis til speciallæger.

Allerede med det nuværende optag på 1400 til medicinstudiet på landsplan er der udsigt til, at mange ikke kan få plads i et uddannelsesforløb til speciallæger, når det bliver aktuelt om nogle år. Det er meget bekymrende, fordi det kan betyde, at unge læger kommer til at stå i kø i årevis for at blive uddannet videre til speciallæger.

Egon Toft har ret i, at manglen på speciallæger er et alvorligt problem, ikke mindst i de tyndest befolkede dele af landet. Men det bør løses på landsplan og ikke ved, at universiteter hver for sig kæmper for at få flere studerende. Hvis de alle gjorde det samme, ville det være stærkt problematisk.

Optaget af medicinstuderende skal vurderes samlet. Én ting er sikker - der er ikke brug for at få det sat op nu.

Derimod er der brug for flere videreuddannelsesforløb i sundhedsvæsenet, så unge læger ikke skal vente på at kunne uddanne sig til de speciallæger, som der er mangel på.

Attraktive arbejdspladser og gode videreuddannelsesmiljøer har også betydning for, hvor unge læger vælger at slå sig ned efter eksamen. Det bør også indgå i Region Nordjyllands bestræbelser på at løse manglen på speciallæger.

Forrige artikel Ældre Sagen: Al for lang ventetid på genoptræning Ældre Sagen: Al for lang ventetid på genoptræning Næste artikel Vestager: Lokalt engagement er afgørende
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.